Den paneuropeiske picnic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dagens grenseovergang, med minnesmerke (juni 2009)

Den paneuropeiske picnic (tysk, Paneuropäisches Picknick, ungarsk Páneurópai piknik) var en fredsdemonstrasjon som ble holdt på grensen mellom Østerrike og Ungarn i nærheten av byen Sopron den 19. august 1989, og en viktig begivenhet under Jernteppets fall.[1][2] Grensen mellom det demokratiske Østerrike og det kommunistiske Ungarn ble da symbolsk åpnet i tre timer. Rundt 661[3] DDR-innbyggere benyttet muligheten til å flykte fra østblokken, og hendelsen var derfor viktig i prosessen som førte til Berlinmurens fall senere samme år og dermed Tysklands gjenforening. Demonstrasjonens beskytter var Otto von Habsburg (Østerrike-Ungarns tidligere kronprins) – og datteren, Walburga Habsburg Douglas var demonstrasjonens arrangør.[4]

Den paneuropeiske picnic står i ettertid som en av de viktigste milepæler på veien mot det endelige sammenbrudd av DDR og den etterfølgende gjenforening av Tyskland etter Den kalde krigen. Hvert år på den 19. august feires begivenheten på stedet for grenseovergangen. Arrangørene av picnicen var medlemmer av opposisjonspartiet Ungarns demokratiske forum og Den paneuropeiske union. Europaparlamentsmedlem Otto von Habsburg (CSU) og den ungarske statsminister og fornyer Imre Pozsgay var protektorer for foretagendet.

Erich Honecker gav følgende erklæring til The Daily Mirror om den paneuropeiske picnic:

Habsburg utdelte flyvebladet så langt vekk som til Polen på hvilke det stod at det ville bli avholdt en picnic som mottagerne (de østtyske turister) var inviterte til. Når de så kom til picnicen gav man dem gaver, mat og tyske mark, hvorpå man overtalte dem til å komme til Vesten.

Minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Et kunstverk av en ungarsk kunstner som forestiller åpnede dører er oppstilt på stedet for grenseåpningen.

I 1996 ble en 10 meter høy skulptur i spesialstål oppstilt i Fertőrákos nær Sopron, laget av kunstneren Gabriela von Habsburg. Den symboliserer et stykke oppstilt piggtråd og på avstand har den formen av et kors.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]