Den norske Atlanterhavskomité

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den norske Atlanterhavskomité
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971422041
Stiftet15. juni 1955
LandNorge
HovedkontorFr. Nansens pl. 8, Oslo
Nettstedwww.atlanterhavskomiteen.no

Den norske Atlanterhavskomité (DNAK) er en norsk forening[1] som driver opplysningsarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Foreningen ble stiftet i 1955 etter initiativ av daværende formann i Stortingets utenrikskomité, Finn Moe. Atlanterhavskomitéen er partipolitisk uavhengig og arbeider med å informere om og øke forståelsen av norsk utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk med særlig vekt på det euratlantiske samarbeidet. I løpet av det siste tiåret har komitéen arbeidet med en bredere definisjon av «sikkerhet» som ikke bare omfatter Norges forsvar og det transatlantiske sikkerhetspolitiske samarbeidet, men også temaer som atomsikkerhet, miljø og energi, samt nedrustning, terrorisme, menneskerettigheter og samfunnssikkerhet. I tillegg har komitéen fått et bredere geografisk interessefelt, som inkluderer Nordområdene, Europa, Russland, Balkan, Svartehavet, Kaukasus og Midtøsten. I sin virksomhet mottar Atlanterhavskomitéen offentlige bidrag, i hovedsak fra Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet, samt fra NATOs Public Diplomacy Division.

DNAK organiserer møter, seminarer, regionale kurs i sikkerhetspolitikk, studieturer og enkelte større konferanser. Videre gir DNAK ut en rekke publikasjoner, inkludert skriftserien Det sikkerhetspolitiske bibliotek. Atlanterhavskomité søker også å vinne forståelse for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk i utlandet gjennom møter og konferanser, individuelle studiereiser og gruppeturer til utlandet.

DNAK retter hovedsakelig sitt arbeid mot videreformidlere som media, politikere, organisasjoner, embetsverk, militære, diplomater, forskere og lærere i den videregående skolen. Studenter er også en viktig målgruppe for Atlanterhavskomitéen.

Komitéen er sekretariat for The Atlantic Association of Young Political Leaders (AAYPL) og Youth Atlantic Treaty Association (YATA) i Norge.

Den norske Atlanterhavskomité ledes av et styre med Anne-Grete Strøm-Erichsen som styreleder.[2] Sekretariatet for komitéen er plassert i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret, Brønnøysundregistrene.
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. november 2013. Besøkt 29. august 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]