Den nordiske investeringsbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den nordiske investeringsbank
NordicInvestmentBank-NIB.png
TypeInternasjonal organisasjon
LandSverige, Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Latvia, Litauen
HovedkontorHelsingfors
Nettstednib.int
Medlemmer i NIB siden 2005

Den nordiske investeringsbank (NIB) er en multilateral finansinstitusjon som eies av de åtte medlemslandene Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge og Sverige. Banken finansierer private og offentlige prosjekter i- og utenfor medlemslandene.

NIB finansierer prosjekter som styrker medlemslandenes konkurranseevne og forbedrer miljøet. Banken tilbyr langsiktige lån og garantier på konkurransedyktige markedsvilkår til sine kunder i privat og offentlig sektor. NIB fokuserer spesielt på fire områder:

  • Energi og miljø;
  • Infrastruktur, transport og telekommunikasjon;
  • Industri og tjenester;
  • Finansinstitusjoner og SMB-er.

Mulige prosjekter for finansiering vurderes ut ifra et perspektiv om bærekraftig vekst. NIB analyserer prosjektets påvirkning på konkurransekraft og miljøet, så vel som den indirekte påvirkningen på økonomien og samfunnet. Banken har utlånsvirksomhet både i medlemslandene og i vekstmarkeder i Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika. NIB har en del av sin miljølånsportefølje i områder utenfor medlemslandene, som østersjøområdet og barentsregionen. NIB foretar sin opplåning på de internasjonale kapitalmarkedene og NIBs obligasjoner har den høyest mulige kredittrangeringen (AAA/aaa).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Skånland, Hermod (1976), «Den nordiske investeringsbank», Bergen Bank Kvartalsskrift 10 (4): 181-188