Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ordenstegn for kommandør av Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap

Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap (portugisisk: Ordem Nacional do Mérito Científico) er en brasiliansk orden innstiftet 16. mars 1993 av Brasils president til belønning av vitenskapelig innsats.[1] Brasils president er stormester, med ministeren for vitenskap og teknologi som ordenskansler.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap er inndelt i to trinn:[1]

Ordensmedlemskap er organisert i to avdelinger: ordinært medlemskap for brasilianske statsborgere og tilleggsmedlemskap for utlendinger.[1]

I tilknytning til ordenen finnes en medalje i sølv.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap består av et rødemaljert kors. Midtmedaljongen har et portrett av José Bonifácio de Andrada e Silva. Medaljongen har en lys blå bord med innskriften ORDEM MÉRITO CIENTÍFICO og tre stjerner nederst. Ordenstegnene er opphengt i rødt bånd med lyseblå kantstriper.[1]

Ordensstjernen har åtte tagger med ordenstegnet i midten.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Det er satt begrensninger på antall innehavere av Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap med 200 brasilianske innehavere av storkors og 500 i kommandørklassen.[2] Utenlandske mottagere kommer i tillegg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 913–915.
  2. ^ «Ordem Nacional do Mérito Científico» Arkivert 21. januar 2009 hos Wayback Machine., Ministério da Ciência, Tecnologia e Inovação.