Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ordenstegn for kommandør av Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap

Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap (portugisisk: Ordem Nacional do Mérito Científico) er en brasiliansk orden innstiftet 16. mars 1993 av Brasils president til belønning av vitenskapelig innsats.[1] Brasils president er stormester, med ministeren for vitenskap og teknologi som ordenskansler.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap er inndelt i to trinn:[1]

Ordensmedlemskap er organisert i to avdelinger: ordinært medlemskap for brasilianske statsborgere og tilleggsmedlemskap for utlendinger.[1]

I tilknytning til ordenen finnes en medalje i sølv.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap består av et rødemaljert kors. Midtmedaljongen har et portrett av José Bonifácio de Andrada e Silva. Medaljongen har en lys blå bord med innskriften ORDEM MÉRITO CIENTÍFICO og tre stjerner nederst. Ordenstegnene er opphengt i rødt bånd med lyseblå kantstriper.[1]

Ordensstjernen har åtte tagger med ordenstegnet i midten.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Det er satt begrensninger på antall innehavere av Den nasjonale fortjenstorden for vitenskap med 200 brasilianske innehavere av storkors og 500 i kommandørklassen.[2] Utenlandske mottagere kommer i tillegg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 913–915.
  2. ^ «Ordem Nacional do Mérito Científico» Arkivert 21. januar 2009 hos Wayback Machine., Ministério da Ciência, Tecnologia e Inovação.