Den militære fortjenstorden (Canada)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for kommandør av Den militære fortjenstorden
Generalguvernøren er ordenskansler for Den militære fortjenstorden og bærer ordenstegnet for kommandør som embetstegn. Her ses generalguvernør Michaëlle Jean med embetstegnet i dameutgave ved venstre skulder. Hun har Canadaordenens ordenstegn for følgesvenn om halsen og bærer Canadiske styrkers dekorasjon under embetstegnet for Den militære fortjenstorden.
Generalløytnant Charles Bouchard bærer kommandørkorset av Den militære fortjenstorden om halsen

Den militære fortjenstorden (engelsk: Order of Military Merit, fransk: Ordre du mérite militaire) er en canadisk orden innstiftet 1. juli 1972 av dronning Elisabeth II av Canada til belønning av fremragende fortjenester og eksepsjonell tjenesteinnsats i Canadas væpnede styrker.[1] Canadas dronning er ordensherre, mens generalguvernøren er ordenskansler.[2] Den militære fortjenstorden rangerer som nummer to i av Canadas egne ordener i landets ordensvesen, etter Canadaordenen, men foran Polititjenestenes fortjenstorden.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Den militære fortjenstorden har tre trinn:[3][4]

 • Kommandør (Commander/Commandeur, CMM)
 • Offiser (Officer/Officier, OMM)
 • Medlem (Member/Membre, MMM)

Mottagere av ordenen får rett til å føre forkortelsene for ordensgraden de har mottatt bak sine etternavn.

Ordenen er organisert i to avdelinger, den første for personell i Canadas væpnede styrker, den andre for utenlandske og allierte militære.[5]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Den militære fortjenstorden består av et blåemaljert kors med utbøyde armer. Det har en kronet midtmedaljong med et lønneblad i midten omgitt av en bred rød bord med innskriften «MERIT • MÉRITE • CANADA». Lønnebladet er et canadisk nasjonalsymbol og finnes blant annet i Canadas flagg. Kronen er av typen Sankt Edvards krone.

Ordenstegnene har samme grunnleggende utforming for alle grader, men er i ulike materialer med varierende detaljer og er opphengt i forskjellige typer bånd. For kommandørgraden er ordenstegnet forgylt med gullinnskrift og rødt lønneblad. Offiserskorset er også forgylt og har gullinnskrift, men lønnebladet er i gull i stedet for rødt. Ordenstegnet for medlemmer er i sølv, med innskrift og lønneblad i sølv. Inntil 1993 var ordenstegnene for kommandører laget av gull, men siden gikk man over til forgylt sølv.[5]

Kommadørkorset bæres i bånd om halsen, mens ordenstegnene for offiser og medlem bæres i bånd på brystet. Ordenstegnet for offiserer har et rektangulært båndoppheng i gull, for medlemmer er opphenget i sølv. Reversen har et løpenummer.

Ordensbåndet er mørk blått med mørk gule (gylne) kantstriper.

Det finnes embetstegn for ordensherren, ordenskansleren og førstekommandøren. Ordensherrens insignium har ordenstegnet i gull med diamanter i korsvinklene, lønneblad og bord i rubiner, og krone besatt med diamanter, safirer, rubiner og smaragder og perler. Ordensherrens embetstegn er opphengt i en sløyfe i ordensbåndets farger.[6] Et ordenskjede fungerer som embetstegn for ordenskansleren, som ellers bærer ordenstegnet for kommandør som embetstegn. Kjedet er i gull og består av ti lønneblad, vekslende med fire skipskroner for sjøforsvaret, fire murkroner med lønneblad for hæren og fire luftkroner for luftforsvaret. Midtleddet består av Canadas kronede våpenskjold. Et ordenstegn i kommandørutforming er opphengt i kjedet.[7] Forsvarssjefen er ex officio førstekommandør og har et eget ordenskjede. Kjedet er lik ordenskansleren, men har emblemet for Canadas forsvarsstyrker som midtledd der ordenstegnet i form av kommandørkorset er opphengt.[8]

Ordenstegnene er utformet av Bruce Beatty.[5]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Den militære fortjenstorden tildeles for fortjenstfull innsats i Canadas forsvar. Kommandørgraden tildeles for enestående fortjenstfull innsats og lederskap i særlig ansvarsfull stilling, mens offisersgraden tildeles for samme type innsats i ansvarsfull stilling. Medlemsgraden tildeles for usedvanlig innsats eller utøvelse av tjenesten.

I de første 40 år av ordenens eksistens ble det foretatt over 4 000 utnevnelser.[9] Ved utgangen av august 2012 var det foretatt 244 utnevnelser til kommandør, 1 165 til offiser og 2 795 utnevnelser til medlem av Den militære fortjenstorden.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Orders», Canadas generalguvernør.
 2. ^ Christopher McCreery: The Canadian Honours System, Toronto: Dundurn Press, 2005, s. 77–78.
 3. ^ Forty Years of Celebrating Military Excellence, National Defence and the Canadian Forces.
 4. ^ McCreery, s. 82–86.
 5. ^ a b c McCreery, s. 78.
 6. ^ McCreery, s. 79.
 7. ^ McCreery, s. 79–80.
 8. ^ McCreery, s. 81.
 9. ^ «The Department of National Defence and the Canadian Forces celebrate the 40th anniversary of the Order of Military Merit», National Defence and the Canadian Forces, 8. juni 2012. Besøkt 31. august 2012.
 10. ^ Resultat ved søk i database over mottagere av canadiske utmerkelser fra Canadas generalguvernørembete. Søket ble gjennomført 1. september 2012.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Christopher McCreery: The Canadian Honours System, Toronto: Dundurn Press, 2005, s. 74–86.