Den merkelige mannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den merkelige mannen (orig: Catweazle) er en britisk komi- og eventyrserie for barn og unge som gikk på ITV fra 1970 til 1971. Serien handlet om en trollmann som i middelalderen ramlet i en liten innsjø og tilsynelatende druknet. Etter litt dukket han opp fra vannet igjen, men da befant han seg i det moderne England (anno 1969), og måtte forholde seg til et samfunn som hadde forandret seg i meget siden den gang. Rollen som trollmannen ble spilt av Geoffrey Bayldon. Serien ble skapt og skrevet av Richard Carpenter og produsert av London Weekend Television under emblemet LWI (London Weekend International), og vist i StorbritanniaITV. Serien kom i to sesonger, hver på 13 episoder med en varighet av 25 minutter hver.

Serien ble vist på NRK i 1970 og 1971 under tittelen Den merkelige mannen.[1]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Geoffrey Bayldon spilte rollen som hovedpersonen Lurifaks, en eksentrisk, ikke særlig flink, sjuskete og illeluktende (men elskelig) gammel trollmann fra 1000-tallet og som ved et uhell reiser i tiden og blir venn med en ung, rødhåret gutt som blir kalt for Carrot (= Gulrot), spilt av Robin Davies. Gutten bruker mesteparten av serien i å forsøke på å skjule Lurifaks/Catweazle fra sin far og landarbeideren Sam. Mens Lurifaks søker etter en måte å dra tilbake til sin egen tid skjuler han seg i sin festning som han kaller «Castle Saburac», egentlig et vanntårn som ikke var i bruk, sammen med sin familie, en gammel padde han kaller Touchwood (= Bank-i-bordet).

Seriens karaktertrekk[rediger | rediger kilde]

Som trollmann var Lurifaks ganske mislykket. Hvor hardt han enn forsøkte var det svært sjeldent hans trolldom virket. En dag endret det seg da noen normanniske soldater forsøkte å ta ham til fange, og i desperasjon benyttet han seg av magi, og overraskende for ham selv virket det, bortsett fra at han fløy gjennom tiden enn i avstand for å unnslippe sine forfølgere. Som trollmann opplever han alt han erfarer i framtiden, som biler, telefoner («telling bone» = «tale-bein»), og elektrisk lys («electrickery» = «elektriks»), alt dette som et resultat av magi. Med denne forutsetning besto det meste av humoren i serien at Lurifaks befant seg i situasjoner som var meget lystige.

Den andre sesongen besto av en gåte i 12 deler hvor Lurifaks, nok en gang havnet i 1970-tallets England, forsøker å løse en ledetråd for hver episode og hvor løsningen (som han tror) blir avslørt i den 13. episoden.

Annet[rediger | rediger kilde]

Hele serien ble filmet på 16mm. Den første sesongen ble stort sett filmet på Home Farm, East Clandon, i nærheten av Guildford i Surrey, England i 1969. Den andre sesongen ble filmet i nærheten av området Bayford/Brickendon i Hertfordshire i 1970.

Serien vant forfatterforeningens pris for Best manuskript for fjernsynsdrama for barn i 1971.

Den første sesongen ble utgitt på DVD (region 2) den 23. mai 2005 med en kort dokumentar om gjenforeningen kalt «Brothers in Magic» og med lydkommentarer på utvalgte episoder ved Carpenter, Bayldon, Davies og produsenten Joy Whitby. Den andre sesongen ble utgitt den 29. august 2005.

Avleggere[rediger | rediger kilde]

Det ble skrevet to romaner av serien av Carpenter, en for hver sesong; Catweazle og Catweazle and the Magic Zodiac. En tegneserie ble også laget, skrevet av Angus P. Allan og trykket i TV comic Look-In.

En bryter i England kalte seg for Catweazle, og det samme gjorde et engelsk pønkeband, Catweazle. I Nederland er det kaffehus som også har tatt navnet fra seriens hovedfigur.

Sesonger[rediger | rediger kilde]

Første sesong[rediger | rediger kilde]

Serien ble i England vist første gang mellom søndag 15. februar 1970 og søndag 10. mai 1970.

Skuespillere
Episoder
 1. The Sun in a Bottle
 2. Castle Saburac
 3. The Curse of Rapkyn
 4. The Witching Hour
 5. The Eye of Time
 6. The Magic Face
 7. The Telling Bone
 8. The Power of Adamcos
 9. The Demi Devil
 10. The House of the Sorcerer
 11. The Flying Broomsticks
 12. The Wisdom of Solomon
 13. The Trickery Lantern

Andre sesong[rediger | rediger kilde]

I England første gang vist mellom 10. januar 1971 og 4. april 1971.

Skuespillere
Episoder
 1. The Magic Riddle
 2. Duck Halt
 3. The Heavenly Twins
 4. The Sign of the Crab
 5. The Black Wheels
 6. The Wogle Stone
 7. The Enchanted King
 8. The Familiar Spirit
 9. The Ghost Hunters
 10. The Walking Trees
 11. The Battle of the Giants
 12. The Magic Circle
 13. The Thirteenth Sign

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «TV-program i morgen lørdag». VG. 11.9.1970. «18.50: Den merkelige mannen. (Catweazle) Britisk filmserie i 13 episoder. 3 episode "Trolldom"» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]