Den lokale boblen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En tegners oppfattelse av den lokale boblen (med Solen og Beta Canis Majoris) og Loop I-boblen (med Antares).

Den lokale boblen er et tomt område i det interstellare medium i Melkeveiens Orion-arm. Området er minst 300 lysår i tverrsnitt og har en tetthet av nøytralt hydrogen som kun utgjør en tidel i forhold til de 0,5 atomer per kubikkcentimeter som er gjennomsnittet for det interstellare medium i Melkeveien som helhet. Den varme, diffuse gassen i den lokale boblen utstråler røntgenstråler, og den meget sparsommelige og varme gassen i boblen er et resultat av en supernova som eksploderte i løpet av de siste to til fire millioner år.[1] Den mest sannsynlige kandidaten til å være resten av denne supernovaen er «Geminga» («Gemini gammastrålekilden») som er en pulsar i stjernebildet Tvillingene.

Den lokale boblen grenser opp til andre bobler med lav stofftetthet i det interstellare medium, herunder spesielt Loop I-boblen. Denne ble dannet av en supernova i stjernevinden i Scorpius-Centaurus assosiasjonen omkring 500 lysår fra Solen. Andre bobler, som grenser til den lokale boblen, er Loop II-boblen og Loop III-boblen.

Loop I-boblen rommer blant annet stjernen Antares, som det fremgår av illustrasjonen.

Solsystemet har beveget seg gjennom den regionen som nå er omfattet av den lokale boblen i løpet av de siste fem til ti millioner år.[1] Regionens nåværende plassering er i den lokale interstellare skyen, som er en mindre region med større stofftetthet inne i boblen. Skyen ble dannet der den lokale boblen og Loop I-boblen møttes. Gassen i den interstellare skyen har en tetthet på omkring 0,1 atom per kubikkcentimeter.

Den lokale boblen er ikke kuleformet, men synes å innsnevres i det galaktiske planet, slik at den blir litt egge- eller ellipseformet. Det er mulig at den utvider seg oppover eller nedover, og dermed har timeglassform.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (en)Local Chimney and Superbubbles, Solstation.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]