Hopp til innhold

Den koptiske katolske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den koptiske katolske kirke
HovedgrenDen romersk-katolske kirke, kopternes kristenhet, Østkirken
Grunnlagt1947
Utgått fraDen koptiske ortodokse kirke
Ledertittelkoptisk-katolsk patriark av Alexandria
Antall medlemmer187 320 (2017)[1]
GeografiEgypt
HovedkontorVår Frue av Egypts katedral
Nettstedcoptcatholic.net

Den koptiske katolske kirke er en av de orientalske katolske kirker, i kommunion med Den hellige stol. Den har sitt tyngdepunkt blant kopterne i Egypt og følger den alexandrinske ritus. Det tradisjonelle liturgiske språk er koptisk, men man bruker også arabisk. Kirken hadde i 2008 et medlemstall på omkring 160 000, ca. 0,2 % prosent av den egyptiske befolkningen. Kirken er dermed betydelig mindre enn den koptisk-ortodokse kirke (8 %), men større enn den romersk-katolske (0,04 %).

Særkirkens overhode er den koptisk-katolske patriark av Alexandria, som har sitt sete i Kairo. Nåværende patriark er Antonios Naguib (siden 2006).

Historie[rediger | rediger kilde]

4. februar 1442 ble det inngått en formell union mellom flere koptiske kirker gjennom dokumentet Cantate Domino som ble signert under konsilet i Firenze. Den koptiske delegasjonen hadde dog ikke støtte i befolkningen, og det kom dermed ingen konkrete resultater ut av det. 150 år senere forsøkte man igjen, med unionsavtaler som ble signert 15. januar 1595 og 28. juni 1597. Begge forsøk strandet offisielt 7. oktober 1602, først og fremst på grunn av problemer omkring spørsmålet om autonomi og lydighet mot paven.

I det 17. århundre fant det sted en del katolsk misjonsarbeid blant kopterne. Fransiskanerordenen begynte dette arbeidet, og i 1630 kom en kapusinermisjon i Kairo. I 1675 begynte også jesuittene med misjon i Egypt. Det ble også ført teologiske læresamtaler mellom Roma og den koptiske kirken, uten at dette bar frukt.

I 1741 gikk den koptiske ortodokse biskopen av Jerusalem, Amba Athanasius, over til den katolske kirke. Pave Benedikt XIV utnevnte ham til apostolisk vikar for de koptiske katolikkene, som det fantes knapt 2000 av på det tidspunktet. Athanasius gikk senere tilbake til den ortodokse kirken, men Roma utnevnte en etterfølger, og kirken ble dermed bevart.

I 1824 ble et patriarkat for de koptiske katolikkene opprettet. Bakgrunnen var en misforståelse, da Den hellige stol trodde at den osmanske visekongen i Egypt ønsket det. Patriarkatet eksisterte i første omgang bare på papiret. Osmanene tillot fra 1829 at katolikkene bygde egne kirker.

I 1895 ble patriarkatet opprettet på ny av Leo XIII, som i 1899 utnevnte biskop Kyrillos Makarios til patriark. Det oppsto raskt problemer, spesielt økonomisk. Patriarkatet var helt avhengig av hjelp fra Roma, og patriarken ble etter mye problemer suspendert i 1908. Deretter fulgte en sedisvakans frem til 30. desember 1927, da Markos Khuzam ble utnevnt til administrator. Etter en prøvetid på tjue år ble han den 9. august 1947 endelig utnevnt til patriark Markos II Khouzam. Den nåværende koptisk-katolske patriarken av Alexandria, Antonios Naguib, er den femte innehaveren av tittelen.

Jurisdiksjoner[rediger | rediger kilde]

Den koptiske katolske kirken utgjør en egen kirkeprovins, som består av ett patriarkat og seks eparkier (tilsvarer bispedømmer i Vestkirken).

Jurisdiksjon Opprettet Sete
Patriarkatet Alexandria 1824 Kairo
Luxor eparki 1895 Luxor
Minya eparki 1895 Minya
Asyut eparki 1947 Asyut
Suhaj eparki 1981 Suhaj
Ismailiyah eparki 1982 Ismailiyah
Giza eparki 2003 Giza

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]