Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua
Sett fra Dandong i Kina mot Sinŭiju i Nord-Korea. Venstre bru er Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua, mens den til høyre stopper midt i Yaluelva. Resten ble bombet på nordkoreansk side under Koreakrigen og er siden ikke gjenoppbygget.
Typevei- og jernbanebro, grenseovergang,[1] internasjonal bro, fagverksbro
StedDandong, Sinuiju
StrekningPyongui-linjen
Lengde940,8 meter
KrysserYalu
Materialestål
Kart
Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua
40°06′52″N 124°23′35″Ø

Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua (kinesisk: 中朝友誼橋; hangul: 조중우의교) knytter sammen Dandong i Kina med Sinŭiju i Nord-Korea. Brua krysser Yaluelva og håndterer både biler og tog. Fotgjengere er forbudt. Dagens navn er fra 1990, da den ble omdøpt fra Yalu-brua.

Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua, sett mot Kina. Den gamle brua t.v.

Den eldste av de to bruene på stedet ble bygd mellom mai 1909 og oktober 1911. Denne ble bombet og skadet på den nordkoreanske siden av grensa under Koreakrigen i 1950 og i 1951 i et forsøk på å hindre at kinesiske soldater skulle få tilgang til Korea. Brua står i dag som da den ble bombet. Den er i dag en av severdighetene på stedet, med plattformer påmontert teleskoper som gjør at en kan se inn i Nord-Korea. Den nye brua ble konstruert av den japanske okkupasjonsmakten i Kina og Korea mellom april 1937 og mai 1943 og ble også skadd under Koreakrigen, men ble reparert etter krigen.

Tog mellom Kina og Nord-Korea trafikkerer brua daglig, og grensa er relativt åpen, blant annet fordi brua er en av de få bilvegene som knytter Nord-Korea til omverdenen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]