Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sett fra Dandong i Kina mot Sinŭiju i Nord-Korea. Venstre bru er Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua, mens den til høyre stopper midt i Yaluelva. Resten ble bombet på nordkoreansk side under Koreakrigen og er siden ikke gjenoppbygget.
Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua, sett mot Kina. Den gamle brua t.v.

Den kinesisk-koreanske vennskapsbrua (kinesisk: 中朝友誼橋; hangul: 조중우의교) knytter sammen Dandong i Kina med Sinŭiju i Nord-Korea. Brua krysser Yaluelva og håndterer både biler og tog. Fotgjengere er forbudt. Dagens navn er fra 1990, da den ble omdøpt fra Yalu-brua.

Den eldste av de to bruene på stedet ble bygd mellom mai 1909 og oktober 1911. Denne ble bombet og skadet på den nordkoreanske siden av grensa under Koreakrigen i 1950 og i 1951 i et forsøk på å hindre at kinesiske soldater skulle få tilgang til Korea. Brua står i dag som da den ble bombet. Den er i dag en av severdighetene på stedet, med plattformer påmontert teleskoper som gjør at en kan se inn i Nord-Korea. Den nye brua ble konstruert av den japanske okkupasjonsmakten i Kina og Korea mellom april 1937 og mai 1943 og ble også skadd under Koreakrigen, men ble reparert etter krigen.

Tog mellom Kina og Nord-Korea trafikkerer brua daglig, og grensa er relativt åpen, blant annet fordi brua er en av de få bilvegene som knytter Nord-Korea til omverdenen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]