Den katolske kirkes rolle i å forårsake, behandle og forebygge krisene i presteskapet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den katolske kirkes rolle i å forårsake, behandle og forebygge krisene i presteskapet, (eng: The Role of the Church in the Causation, Treatment and Prevention of the Crisis in the Priesthood, Franciscan Press, 1972) er en rapport som ble oversendt biskopsynoden i Roma i 1971 av Conrad Baars, en nederlandskfødt psykiater fra Minnesota og var basert på en studie av 1500 prester.

I rapporten heter det at opplæringen som det katolske presteskapet tilbys på presteseminarene ikke gir dem tilstrekkelig trening som kan forberede dem på et livsverk i sølibat. De fleste geistlige hadde «psykoseksuelle» problemer som fikk utløp i alkoholmisbruk og både heteroseksuell og homoseksuell aktiviteter. Rapporten anbefalte spesifikke korrektive strakstiltak, men den ble ikke fulgt opp med noen gjennomføringer i følge funn og anbefalinger. Rapporten ble publisert på Franciscan Herald Press i 1972 og ventes å bli utgitt på nytt igjen i 2006 av St. Paul's/Alba House som del av en essaysamling om presteskap og religiøst liv.

Andre funn i rapporten:

  1. Praktisk talt alle av de undersøkte prestene led av moderate til alvorlig neurotiske frustrasjoner.
  2. Mindre enn 15 % av prestene i Europa og Nord-Amerika hadde en fullstendig følelsesmessig utvikling.
  3. Blant de øvrige 85 % hadde 20–25 % «alvorlige psykiatriske problemer» som kom til uttrykk i alkoholproblemer, mens 60–70 % var følelsesmessig underutviklet i en mindre alvorlig grad.

Selv om rapporten peker på nødvendighet av strakstiltak, og en av de mest aktive i synoden den gang var Karol Wojtyła senere mest kjent som pave Johannes Paul II, så kom det ingen tiltak basert på anbefalingene.

Referanser[rediger | rediger kilde]