Den katolske kirkes rolle i å forårsake, behandle og forebygge krisene i presteskapet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den katolske kirkes rolle i å forårsake, behandle og forebygge krisene i presteskapet, (eng: The Role of the Church in the Causation, Treatment and Prevention of the Crisis in the Priesthood, Franciscan Press, 1972) er en rapport som ble oversendt biskopsynoden i Roma i 1971 av Conrad Baars, en nederlandskfødt psykiater fra Minnesota og var basert på en studie av 1500 prester.

I rapporten heter det at opplæringen som det katolske presteskapet tilbys på presteseminarene ikke gir dem tilstrekkelig trening som kan forberede dem på et livsverk i sølibat. De fleste geistlige hadde «psykoseksuelle» problemer som fikk utløp i alkoholmisbruk og både heteroseksuell og homoseksuell aktiviteter. Rapporten anbefalte spesifikke korrektive strakstiltak, men den ble ikke fulgt opp med noen gjennomføringer ifølge funn og anbefalinger. Rapporten ble publisert på Franciscan Herald Press i 1972 og ventes å bli utgitt på nytt igjen i 2006 av St. Paul's/Alba House som del av en essaysamling om presteskap og religiøst liv.

Andre funn i rapporten:

  1. Praktisk talt alle av de undersøkte prestene led av moderate til alvorlig neurotiske frustrasjoner.
  2. Mindre enn 15 % av prestene i Europa og Nord-Amerika hadde en fullstendig følelsesmessig utvikling.
  3. Blant de øvrige 85 % hadde 20–25 % «alvorlige psykiatriske problemer» som kom til uttrykk i alkoholproblemer, mens 60–70 % var følelsesmessig underutviklet i en mindre alvorlig grad.

Selv om rapporten peker på nødvendighet av strakstiltak, og en av de mest aktive i synoden den gang var Karol Wojtyła senere mest kjent som pave Johannes Paul II, så kom det ingen tiltak basert på anbefalingene.

Referanser[rediger | rediger kilde]