São Tomé og Príncipe bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
São Tomé og Príncipe bispedømme
Diocese de São Tomé e Príncipe (portugisisk)
Dioecesis Sancti Thomae in Insula (latin)
Katedralen i São Tomé
Kirkeromersk-katolsk
Land:São Tomé og Príncipes flagg São Tomé og Príncipe
Kirkeprovinsimmediat
BispeseteSão Tomé
Sogn12
Areal1001 km²
Innbyggere138 000,
derav 88 % katolikker
Opprettet1534
Utskilt fraFunchal
Statistikk

São Tomé og Príncipe bispedømme er et romersk-katolsk bispedømme som omfatter hele øystaten São Tomé og Príncipe. Ved grunnleggelsen i 1534 var det verdens sørligste bispedømme og omfattet store deler av det vestlige, sentrale og sørlige Afrika.

Katolisismen er den dominerende trosretningen på São Tomé og Príncipe: Landet har ca. 122 000 katolikker, noe som tilsvarer 88 % av befolkningen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tomé bispedømme, som det opprinnelig het, ble opprettet i 1534 av portugisiske kolonisatorer. Det var i begynnelsen suffraganbispedømme under Funchal erkebispedømme, som det hadde blitt utskilt fra. I 1551 ble Tomé innlemmet i Lisboas kirkeprovins.

Gjennom fraskillelse av andre bispedømmer o.l. har São Tomé og Príncipe bispedømme direkte eller indirekte gitt opphav til en lang rekke kirkelige jurisdiksjoner i flere afrikanske stater:

Bispedømmets navn ble endret til São Tomé bispedømme i 1924 og São Tomé og Príncipe bispedømme i 1957. 1975 ble bispedømmet eksemptert, dvs. løst fra Lisboas kirkeprovins og umiddelbart underlagt Den hellige stol.

Internasjonale forbindelser[rediger | rediger kilde]

Biskopen av São Tomé og Príncipe er medlem av bispekonferansen for Angola og São Tomé. Angola og São Tomé og Príncipe har også en felles nuntius med sete i Luanda, som siden 2010 er Novatus Rugambwa.