Santiago bispedømme (Kapp Verde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Santiago bispedømme (Kapp Verde)
Diocese de Santiago (portugisisk)
Dioecesis Sancti Iacobi Capitis Viridis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Kapp Verde Kapp Verde
Kirkeprovinsimmediat
BispesetePraia
Sogn19
Areal1793 km²
Innbyggere318 000,
derav 92 % katolikker
Opprettet1533
Utskilt fraFunchal
Offisielt nettsted
Statistikk

Santiago bispedømme er det eldste og største av Kapp Verdes to romersk-katolske bispedømmer og har sitt sete i Praia på øya Santiago.

93 % av Kapp Verdes innbyggere bekjenner seg til katolisismen, som dermed er landet i Afrika med den nesthøyeste andelen katolikker (bak Ekvatorial-Guinea). Av landets 433 000 katolikker bor 292 488 i Santiago bispedømme.

Historie[rediger | rediger kilde]

Santiago bispedømme ble utskilt fra Funchal erkebispedømme som dets suffraganbispedømme i 1533. Etter at Funchal mistet sin metropolitanrang i 1551, ble Santiago bispedømme underlagt Lisboa erkebispedømme. Dette endret seg først med Kapp Verdes uavhengighet i 1975, da bispedømmet ble eksemptert (direkte underlagt paven).

Santiago bispedømme omfattet opprinnelig ikke bare øygruppa Kapp Verde, men også områder på det afrikanske fastlandet (dagens Guinea-Bissau). Disse ble i 1940 utskilt som misjonen Portugisisk Guinea. Kapp Verdes nordlige øyer ble i 2003 fradelt som et eget bispedømme med sete i Mindelo.

Internasjonale forbindelser[rediger | rediger kilde]

Kapp Verde deler en apostolisk nuntius (per 2011 Luis Mariano Montemayor) med Guinea-Bissau, Mauritania og Senegal (med sete i Dakar). De samme fire landenes tolv biskoper er organisert i en felles bispekonferanse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]