Den jugoslaviske cupen i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cupen var fra 1947 til 1991 oppkalt etter den jugoslaviske presidenten Josip Broz Tito

Den jugoslaviske cupen i fotball (serbokroatisk: Kup Jugoslavije / Куп Југославије) var en av de to største fotball begivenhetene i Jugoslavia. Cupen var mellom 1923 og 1940 kjent som Kong Alexander Cupen (serbokroatisk: Kup Kralja Alexandara / Куп Краља Александра) Men ble kjent som Marshal Tito cupen (serbokroatisk: Kup maršala Tita / Куп маршала Тита) fra 1947 til 1991. Cupen ble spilt etter at alt ligaspill var ferdig.

Format[rediger | rediger kilde]

Når cupen ble spilt som en del av Kongeriket Jugoslavia ble cupen holdt ujevnt og spillere spilte for regionale lag og klubber. Det vil si at for eksempel spillere som spilte for en klubb i Beograd kunne bli valgt ut til å spille for Beograd XI med andre spillere fra andre lag i Beograd. Bare spillere som hadde statsborgerskap hos Jugoslavia fikk spille i cupen.

Når cupen ble spilt som en del av Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia fikk vær eneste fotballklubb i Jugoslavia muligheten til å delta i cupen. Cupen begynte med at klubbene i de laveste divisjonene spilte en kamp mot hverandre hvor taperen automatisk røk ut av cupen. Lagene som deltok i Jugoslavias førsteliga fikk automatisk begynne å spille i 16-delsfinalene, mens lagene fra lavere divisjoner gikk gjennom flere runder for å spille som de andre 16 i 16 dels finalen. Når 16 dels finalen var nådd endret cupen formaten seg, nå spilte hvert lag to kamper mot motstanderen, en hjemmekamp og en bortekamp. Slik gikk det helt til finalen hvor bare en kamp ble spilt.

Vinnere av cupen[rediger | rediger kilde]

Kongeriket Jugoslavia[rediger | rediger kilde]

Sesong Vinner
1923 HASK Zagreb
1924 Zagreb XI
1925 Zagreb XI
1926 Zagreb XI
1927 Beograd XI
1928 Ukjent
1930 Ukjent
1934 BSK Beograd
1936 SK Jugoslavija
1949 HŠK Građanski Zagreb

Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia[rediger | rediger kilde]

Cupen ble spilt hver eneste sesong fra 1947 til 1991/92, under er en liste med klubbene med mest cup titler:

Se også[rediger | rediger kilde]