Den franske minnemedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den franske minnemedaljen med spenne «AFGHANISTAN» henger først i nedre rekke på denne soldatens uniform

Den franske minnemedaljen (fransk: Médaille commémorative française) er en fransk, militær utmerkelse som tildeles for deltagelse i utenlandsoperasjoner. Medaljen er innstiftet ved dekret datert 9. oktober 1995 etter initiativ fra forsvarsminister François Léotard. Den ble gitt tilbakevirkende kraft for utenlandsoperasjoner tilbake til 1. mars 1991. Medaljen kan tildeles franske borgere så vel som utlendinger og den kan gis både militære og sivile.

Den franske minnemedaljen har funksjon tilsvarende operasjons- og kampanjemedaljer i andre land, som FN-medaljen eller den norske Forsvarets operasjonsmedalje.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaille Commemorative Francaise.jpg
Medaille commemorative Francaise ribbon.svg

Den franske minnemedaljen er gjort i bronse og har en diameter på 30 mm. Den bærer på advers republikkens kvinnelige personifikasjon en face omgitt av innskriften «RÉPUBLIQUE FRANÇAISE». Reversen er utformet med et stilisert globusmønster med et opprett sverd omgitt av en krans. Over motivet er innskriften «MÉDAILLE COMMÉMORATIVE FRANÇAISE» satt.

Medaljen har samme grunnleggende utforming uavhengig av operasjon, men utstyres med en båndspenne som spesifiserer operasjonsområdet medaljen er tildelt for tjeneste i. Følgende båndspenner med innskrift er autorisert:

Medaljebåndet er har tre blå og fire røde striper og smale grønne kantstriper.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen tildeles deltagere i regjeringsbestemte operasjoner utenfor fransk territorium. Både militære og sivile deltagere i slike operasjoner kan tildeles medaljen. Forsvarsministeren avgjør hvilke utenlandsoperasjoner medaljen skal tildeles for og hvilke tjenestetid som kvalifiserer for tildeling. Personell som blir drept eller skadet, eller som utmerker seg i tjenesten, tildeles medaljen uavhengig av minste tjenestetid.

Den franske minnemedaljen kan også tildeles personell fra andre land, når dette er i overensstemmelse med reglementet i landet mottageren tilhører.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Den franske minnemedaljen er tildelt brigader Tom Georg Guttormsen for tjeneste i ISAF i Afghanistan[1][2] og Ingrid Hernes for tjeneste i det tidligere Jugoslavia.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fosning fikk fransk heder», Fosna-Folket, 4. desember 2010.
  2. ^ a b «Minneseremoni for våpensstillstanden den 11. november 1918»[død lenke], Frankrike i Norge - Den franske ambassade i Oslo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Battini, Jean og Witold Zaniewicki: Guide pratique des décorations françaises actuelles, 3. reviderte utgave, Charles Lavauzelle, 2010, s. 223–225