Hopp til innhold

Den foreldreløse av huset Zhao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den foreldreløse av huset Zhao (趙氏孤兒) er et kinesisk skuespill fra Yuan-dynastiet. Det tilskrives en viss Ji Junxiang (紀君祥), en person man vet nesten intet om. Stykket tar utgangspunkt i en episode i Shiji. Dets fullstendige navn er Den foreldreløse av Zhaofamiliens store hevn (趙氏孤兒大報仇).

Den var det første kinesiske skuespill som ble kjent i Europa. Den franske jesuitt og kinamisjonær Joseph Henri Marie de Prémare oversatte det til fransk som Tchao-chi-cou-eulh, ou L'orphelin de la maison de Tchao, tragédie chinoise, og det ble medtatt i jesuitten og historikeren Jean Baptiste Du Haldes Description géographique, historique, chronologique, politique et physique de l'empire de la Chine et de la Tartarie Chinoise, publisert i 1735. Skuespillet ble første gang publisert separat i 1755.

Voltaire ble inspirert til å skrive sitt eget skuespill L'orphelin de la Chine (1755), som den irske dramatiker Arthur Murphy så oversatte som The Orphan of China (1759). Sinologen Stanislas Juliens oversettelse Tchao-chi-kou-eul, ou L’orphelin de la Chine: drame en prose et en vers ble publisert i 1834.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Duke Ling var hersker over Jin-staten. I hans domstol sitter blant annet minister Zhao Dun og general Tu'an Gu, to av hans mest innflytelsesrike underordnede. Tu'an Gu nærer imidlertid et dypt hat mot Zhao Dun. Han ønsket å ødelegge sin rival, Zhao Dun, og utrydde hele Zhao-familien. General Tu'an Gu lyktes med denne planen, og dreper 300 medlemmer av Zhao-familien. Men like etterpå ble det forfalsket et dekret i hertugens navn for å beordre drapet på general Zhao Shuo, sønn av Zhao Dun. Zhao Shuo hadde nemlig blitt skånet under massakren, fordi han var gift med Lady Zhuang, datter av hertug Ling. Når general Zhao Shuo mottok dette forfalskede dekret, velger han å begå selvmord.

Zhao Shuo og hans kone ventet barn sammen, men spedbarnet blir født etter de tragiske omstendighetene rundt farens død. General Tu'an Gu, som har til hensikt å bli kvitt dette nyfødte spedbarnet, beordrer general Han Jue om å omringe hele palasset. Lady Zhuang overlater sitt nyfødte barn til en doktor, Cheng Ying. For å hindre at hun blir presset til å avsløre hvor barnet hennes befinner seg, velger hun også å ta sitt eget liv. Cheng Ying ble betrodd å holde barnet trygt, og forsøker å stikke av sammen med barnet. Men Cheng blir stoppet og avhørt av Han Jue. Men han lar Cheng Ying og barnet komme seg unna. Etter disse hendelsene truer Tu'an Gu med å drepe hvert eneste spedbarn i hele Jin-staten hvis Zhaos foreldreløse barn ikke blir levert til ham.

En bekymret Cheng Ying konsulterer en pensjonert minister Gongsun Chujiu. For å hindre denne massakren, bestemmer Cheng Ying seg for å ofre sitt eget barn i desperasjon, slik at sikkerheten til barnet til Zhao, og alle de andre spedbarnene i staten skal være trygge. Gongsun Chujiu reiser med Chengs barn, som han presenterte som Zhao sitt foreldreløse barn. Men både Gongsun og barnet blir snart oppdaget og myrdet. Tjue år går, og Cheng Ying har i alle disse årene tatt seg av det foreldreløse barnet - nå kjent som Cheng Bo, har blitt voksen. Cheng Ying bestemmer seg for at tiden endelig er moden for å avsløre tragedien rundt Zhao-familien, og offentliggjøre hele sannheten.