Den foreldreløse av huset Zhao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
L'Orphelin de la Maison de Tchao.jpg

Den foreldreløse av huset Zhao (趙氏孤兒) er et kinesisk skuespill fra Yuan-dynastiet. Det tilskrives en viss Ji Junxiang (紀君祥), en person man vet nesten intet om. Stykket tar utgangspunkt i en episode i Shiji. Dets fullstendige navn er Den foreldreløse av Zhaofamiliens store hevn (趙氏孤兒大報仇).

Den var det første kinesiske skuespill som ble kjent i Europa. Den franske jesuitt og kinamisjonær Joseph Henri Marie de Prémare oversatte det til fransk som Tchao-chi-cou-eulh, ou L'orphelin de la maison de Tchao, tragédie chinoise, og det ble medtatt i jesuitten og historikeren Jean Baptiste Du Haldes Description géographique, historique, chronologique, politique et physique de l'empire de la Chine et de la Tartarie Chinoise, publisert i 1735. Skuespillet ble første gang publisert separat i 1755.

Voltaire ble inspirert til å skrive sitt eget skuespill L'orphelin de la Chine (1755), som den irske dramatiker Arthur Murphy så oversatte som The Orphan of China (1759). Sinologen Stanislas Juliens oversettelse Tchao-chi-kou-eul, ou L’orphelin de la Chine: drame en prose et en vers ble publisert i 1834.