Den foreldreløse av huset Zhao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
L'Orphelin de la Maison de Tchao.jpg

Den foreldreløse av huset Zhao (趙氏孤兒) er et kinesisk skuespill fra Yuan-dynastiet. Det tilskrives en viss Ji Junxiang (紀君祥), en person man vet nesten intet om. Stykket tar utgangspunkt i en episode iin Shiji. Dets fullstendige navn er Den foreldreløse av Zhaofamiliens store hevn (趙氏孤兒大報仇).

Den var det første kinesiske skuespill som ble kjent i Europa. Den franske jesuitt og kinamisjonær Joseph Henri Marie de Prémare oversatte det til fransk som Tchao-chi-cou-eulh, ou L'orphelin de la maison de Tchao, tragédie chinoise, og det ble medtatt i jesuitten og historikeren Jean Baptiste Du Haldes Description géographique, historique, chronologique, politique et physique de l'empire de la Chine et de la Tartarie Chinoise, publisert i 1735 (skuespillet ble første gang publisert separat i 1755).

Voltaire ble inspirert til å skrive sitt eget skuespill L'orphelin de la Chine (1755), som den irske dramatiker Arthur Murphy så oversatte som The Orphan of China (1759). Sinologen Stanislas Juliens oversettelse Tchao-chi-kou-eul, ou L’orphelin de la Chine: drame en prose et en vers ble publisert i 1834.