Den finske garde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finskegarden, 9. april 1905.

Den finske garde eller finskegarden var en vervet troppeenhet i Finland under russertiden. Det egentlige navn var Livgardens 3. finske skarpskytterbataljon (finsk: Henkikaartin 3. Suomen Tarkk’ampujapataljoona, svensk: Livgardets 3:e finska skarpskyttebataljon, russisk: Лейб-гвардии 3-й стрелковый Финский батальон).

Historie[rediger | rediger kilde]

Den utgikk fra et i Viborg stasjonert jegerregiment som sammen med to andre jegerregimenter ble oppsatt ved verving. Fra dette regimente ble det i 1817 avdelt to kompanier for å danne en undervisningsbataljon, som ble kalt Helsingfors bataljon. Den var stasjonert i Tavastehus frem til 1824, da den flyttet inn i gardeskasernen i Helsingfors. Navnet ble i 1827 endret til Finska undervisningsskarpskyttebataljonen og to nye kompanier tilkom. Mannskapet ble slik forøket fra 300 till 500.

Den finske gardes offiserer og underoffiserer i 1878, etter å ha vendt tilbake fra den russisk-tyrkiske krig.

Som Livgardens finske skarpskytterbataljon marsjerte styrken til Polen i 1831 og utmerket seg der ved erobringen av Warszawa. Bataljonen deltok også Ungarn-felttoget i 1849 og i Krimkrigen, men kom ikke i kamp. I den russisk-tyrkiske krig 1877-1878 deltok enheten i den vanskelige marsjen over Balkan og gjorde en innsats ved seieren ved Gornij-Dubnjak den 24. oktober 1877.

Etter at allmen verneplikt ble innført ble Den finske garde fra 1881 sammensatt av vernepliktige fra hele Finland. Garden ble inndratt i august 1905.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]