Den første spanske republikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den første spanske republikken

Flagg

Våpen

Grunnlagt11. februar 1873
Opphørt29. desember 1874
HovedstadMadrid
Kart
Den første spanske republikken
40°12′N 3°30′V

En allegori for erklæringen av den første spanske republikk. Fra det satiriske bladet «La Flaca», 1873

Den første spanske republikken ble etablert på Den iberiske halvøy i februar 1873 og opphørte i 1874.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1866 og 1868 ledet Juan Prim to opprør i det spanske kongedømmet som førte til at dronning Isabella II av Spania måtte forlate Spania for godt. På tross av at sterke krefter ønsket en republikk, ble Prim utnevnt til regent mens letingen etter en akseptabel konge foregikk. Det viste seg å være vanskelig å finne en passende kandidat. En av de mange kandidatene var den tyske prinsen Leopold av Hohenzollern-Sigmaringen. Leopolds kandidatur var den utløsende årsak til den fransk-tyske krig i 1870.

Tronen gikk i stedet til den italienske prinsen Amadeus av Savoia. Amadeus ble motarbeidet av sterke krefter i statsforvaltningen, og i februar 1873 gav han opp og forlot landet.

Republikken etableres[rediger | rediger kilde]

Dagen etter at Amadeus forlot landet og abdiserte, erklærte det spanske parlamentet landet som republikk. De republikanske lederne hadde egentlig planlagt en føderasjon, men intern uenighet i parlamentet gjorde at spørsmålet om statens oppbygning ble utsatt. Til slutt vant den føderasjonsvennlige fløyen gjennom.

Republikken ble kortvarig og fungerte bare i elleve måneder. Det var flere grunner til dette. Uro i de væpnede styrker, uro i Catalonia, press fra kirken, intern krangel mellom republikkens ledere og flere kuppforsøk bidro til å velte republikken. I løpet av de elleve månedene med republikk hadde Spania hele fire forskjellige presidenter.

Republikkens opphør[rediger | rediger kilde]

Den 4. januar 1873 gikk republikken under i kaos. General Manuel Pavía avsatte da regjeringen og oppløste parlamentet. Pavía ønsket en ny, bred samlingsregjering, men da få partier var interesserte i å samarbeide med ham, fikk den nye regjeringen ingen legitimitet. Francisco Serrano ble utpekt til president, samtidig som borgerkrigslignende tilstander utviklet seg.

Mot slutten av 1874 ble Isabellas sønn Alfonso utpekt til ny konge av Spania av general Martínez Campos, og hentet hjem fra sitt eksil. Resten av hæren unnlot å gripe inn da Campos gikk inn i Valencia i Alfonsos navn, noe som ble den endelige avslutningen på republikken. I 1875 ble Alfonso formelt erklært som Spanias konge.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]