Den eritreiske frigjøringsfront

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den eritreiske frigjøringsfront, eller DEFF (engelsk Eritrean Liberation Front, forkortet ELF; italiensk Fronte di Liberazione Eritreo) var en eritreisk frigjøringsorganisasjon som kjempet for et selvstendig Eritrea. På 1950-tallet var bevegelsen en uorganisert politisk bevegelse som arbeidet for eritreisk selvstendighet, og drev en hemmelig virksomhet i mindre skala.

Organisasjonen ble offisielt formet i Kairo i 1960 av Idris Muhammad Adam og en rekke intellektuelle eritreere og studenter. Året etter ble den militære grenen i organisasjonen etablert, og DEFF erklærte offisielt krig Keiserriket Etiopia. Konflikten eskalerte den 1. september 1961, da den første store trefningen mellom Etiopia og DEFF fant sted. DEFF førte en asymmetrisk geriljakrig mot den etiopiske styringsmakten.

Senere fikk organisasjonen en ny fiende, denne gangen den eritreiske motorganisasjonen Det eritreiske folks frigjøringsfront (forkortet DEFFF), og i de såkalte eritreiske borgerkrigene led DEFF nederlag, og DEFFF tok over frigjøringskampen.

I 1991 tok Den eritreiske selvstendighetskrigen slutt, og Eritrea oppnådde sin selvstendighet. DEFF opererer per idag fra Sudan.