Den beste av mødre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Den beste av mødre er en finsk dramafilm fra 2005 med regi Klaus Härö. Originaltittel er Äideistä parhain og engelsk tittel er Mother of Mine.

Handling[rediger | rediger kilde]

Eero (Topi Majaniemi) er ni år når vinterkrigen dominerer Finland. Over 70 000 barn blir sendt vekk fra foreldrene sine til trygghet i de skandinaviske landene. Når Eeros far dør i krigen, klarer ikke moren (Marjaana Maijala) lenger å gi ham den kjærligheten og omsorgen han behøver. Derfor sender hun ham til nøytrale Sverige inntil krigen er over. Eero føler seg fremmed og lengter tilbake til moren og Finland. Følelsen blir enda mer forsterket ettersom den svenske moren hans, Signe (Maria Lundqvist), nekter å slippe ham inn i varmen. Det er ikke plass til han i hjertet hennes. Signe og Eeros mor brevveksler, og en dag får Signe et brev som forandrer tilværelsen betraktelig. Eero står splittet mellom to land og to mødre, mens han forsøker å finne sin plass.

Tema[rediger | rediger kilde]

Dramaet om Eero tar for seg temaer som svik, tilgivelse, forsoning, løsrivelse og identitet. Handlingen utspilles gjennom nyanserte og komplekse karakterer som framstilles svært menneskelige. Handlingen utspilles dels i Finland, men stort sett på svensk landsbygd. Filmen veksler mellom to parallelle tidsrom; Eero som eldre mann og Eeros barndom. I filmens begynnelse har den eldre Eero nettopp fått invitasjon til Signes begravelse. Han blir dratt tilbake til sin barndoms opplevelser og konfronteres med noe som i lang tid har plaget han.

Det er første gang det er laget en film om et krigsbarn fra Finland, og hvordan det takler konsekvensene av krigen og prøver å integrere seg i samfunnet og tilværelsen. Filmen ble en kjempesuksess i hjemlandet, og fikk også internasjonal oppmerksomhet. Den har vunnet 11 priser og har fått 5 nominasjoner, blant annet en Guldbagge (Sveriges svar på norske Amanda) for Beste kvinnelige hovedrolle til Maria Lundqvist.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]