Hopp til innhold

Den andre engelsk-mysoriske krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den andre engelsk-mysoriske krig

Kart over hvor den første og den andre engelsk-mysoriske krig utspilte seg
Dato17801784
StedIndia
ResultatMangaloretraktaten
status quo ante bellum
Stridende parter
Kongedømmet Mysore
Kongedømmet Frankrike
De forente Nederlandene
Det britiske ostindiske kompani
Kongeriket Storbritannia
Hannover
Kommandanter og ledere
Haider Ali
Tipu Sultan
Eyre Coote
Hector Munro

Den andre engelsk-mysoriske krig (17801784) var en konflikt i India mellom Storbritannia og Kongedømmet Mysore. Mysore var på den tiden en av Frankrikes nøkkelallierte i India, og den fransk-britiske konflikten som raste på grunn av den amerikanske uavhengighetskrigen satte i gang fiendtligheter mellom britene og mysorene i India.

Haider Ali var hersker i Mysore, selv om han ikke hadde tittelen konge. Han var overrasket over ett brutt britisk troskapsløfte i en tidligere krig mot marathaene og plasserte seg helhjertet på siden til den franske alliansen, også for å hevne seg mot britene. Da franskmennene erklærte krig mot britene i 1778, besluttet britene seg for å drive franskmennene ut av India. Britene erobret Mahé på Malabar-kysten i 1779 og annekterte visse landområder som tilhørte en av Hyders undersåtter.

Haider Ali benyttet neste mulighet til å slå tilbake og lyktes i å gjøre seg til herre over alt det marathaene hadde tatt fra ham. Med et imperium som strakte seg til Krishna-elva, gikk han gjennom passene til Ghats blant brennenede landsbyer og nådde Conjeeveram, bare 72 km fra Madras, uten motstand. Ikke før røyken ble sett fra St Thomas-fjellet hvor sir Hector Munro ledet en styrke på rundt 5200 menn, ble det gjort noen bevegelser for å gjøre motstand. Men den britiske generalen forsøkte da å slutte seg sammen med en mindre styrke under oberst Baillie som var kalt tilbake fra Guntur. Den manglende evnen til disse offiserene, og ikke på grunn av motet som deres menn utviste, resulterte i den totale ødeleggelsen av Baillies styrke den 10. september 1780.

Britene erobret Coimbatore i 1783, men hverken de eller Mysore klarte til slutt å skaffe seg en klar seier. Krigen sluttet i 1784 med Mangalore-avtalen hvor begge sider gikk med på å gi tilbake hverandres områder til en status quo ante bellum.

Autoritetsdata