Den Sorte Diamant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den Sorte Diamant
Generelt
StedSlotsholmen i København
Byggeår1995-1999
Arkitektur
Arkitektschmidt hammer lassen architects
MaterialeSort granitt fra Zimbabwe
DiverseKunst ved Caroline Kragh, Per Kirkeby, Mathilde Aggerbo, Julie Henriksen og Elisabeth Taubro[1]
Beliggenhet
Kart
Den Sorte Diamant
55°40′24″N 12°34′58″Ø

Per Kirkebys freske
Utsikt fra atriet ut mot havnen
Lesesal vest

Den Sorte Diamant (eller Diamanten) i København er det nyeste tilbygget til Det Kongelige BibliotekSlotsholmen. Bygningen er tegnet av arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects og åpnet for publikum 15. september 1999.

Bygningen har 450 lokaler og 800 dører. Fasaden består av 2 500 kvadratmeter sort granitt fra Zimbabwe, tilskåret og polert i Nord-Italia. Hver granittstein veier 75 kg. Glassveggene mot lesesalene er fremstilt i Tyskland og er 6 meter høye, 2,40 meter brede og 16 mm tykke. Hver enkelt glasskive veier 576 kg.

Den Sorte Diamant inneholder først og fremst publikumsfunksjoner. Med utgangspunkt i bibliotekets samlinger er det regelmessige kulturhistoriske utstillinger i Søjlesalen og Montanasalen (av P. J. Lassen), Det Nationale Fotomuseum stiller ut med utgangspunkt i bibliotekets Kart- og Billedsamling, Museet for Dansk Bladtegning stiller ut på Bladtegnergangen og Dronningesalen byr på klassisk musikk og intervjuer m.m.

Oppover i etasjene finner man de egentlige biblioteksfunksjonene. Utlånsskranken er plassert på den såkalte utlånsbroen. Her forbindes Den Sorte Diamant med den gamle biblioteksbygningen Holm. Høyere oppe i Diamanten finnes en rekke spesialsentre og lesesaler. Publikumsfasilitetene er samlet i midten av Diamanten rundt det høye, lyse atrium som løper i hele bygningens høyde. Ut mot bygningens sider ligger kontorer og administrasjon. Bibliotekets direksjon holder til øverst i bygningen.

Diamantklubben er Det Kongelige Biblioteks kulturklubb. Med utgangspunkt i biblioteket og dets unike samlinger tilbyr klubben kulturelle arrangementer i Den sorte diamants vakre rom, blant annet foredrag, konserter og utstillinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]