Den Norske Krigsforsikring for Skib

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den Norske Krigsforsikring for Skib
Offisielt navnDen Norske Krigsforsikring for Skib Gjensidig forening
Org.formGjensidig forsikringsselskap
Org.nummer938 100 330
BransjeForsikring
Etablert30. oktober 1935
LandNorge
Nettstedhttps://www.warrisk.no/
DNK holder til i lokalene til Norges Rederiforbund i Oslo.

Den Norske Krigsforsikring for Skib, Gjensidig Forening (forkortet DNK) er en norsk gjensidig skipsassuranforening i Oslo, eid av den norske rederinæringen i fellesskap. DNK assurerer norske skip og borerigger for krigsrisiko over hele verden, og har dessuten beredskapsoppgaver for skipsfarten. På dette feltet er foreningen blant de største i verden.

Forgjengeren Krigsforsikringen for norske Skib ble opprettet i 1914 ved inngangen til Første verdenskrig, men oppløst i 1923. Imidlertid innså shippingnæringen etterhvert at oppløsningen var et feilgrep i lys av den sterkere internasjonale politiske spenningen, og den 30. oktober 1935 ble Den Norske Krigsforsikring for Skib stiftet. Skipene som inngikk i Nortraship under Andre verdenskrig var assurert i DNK.

I 2012 hadde DNK 455 medlemmer som disponerte 3.011 skip og borerigger forsikret for 209 mrd amerikanske dollar.[1][2] Forsikringsvilkårene revideres jevnlig og er nedfelt i Norsk Sjøforsikringsplan.[3] Det angis områder hvor forsikringen ikke dekker risikoen, og områder hvor det er nødvendig å tegne tilleggspremie.

Foreningens styreleder i 2009 er Per-Oscar Lund fra selskapet First Olsen AS i Oslo. Svein A. Ringbakken overtok i 2011 som administrerende direktør etter Bjørn Eidem.

Den Norske Krigsforsikring for Skib assurerer skip og rigger i amerikanske dollar, og plasserer følgelig også assuransemidlene i aksjer, obligasjoner og andre verdipapirer i dollar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om DNK (engelsk)
  2. ^ Om DNK: Tall og fakta (engelsk)
  3. ^ Norsk Sjøforsikringsplan Arkivert 4. desember 2008 hos Wayback Machine. - norsk hjemmeside med forsikringsvilkår.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Atle Thowsen: Den Norske Krigsforsikring for Skib – Gjensidig Forening: 1935-1985. Bind 1 (Bergen, 1988)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • DNK – offisiell hjemmeside