Den Norske Krigsforsikring for Skib

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DNK holder til i lokalene til Norges Rederiforbund i Oslo.

Den Norske Krigsforsikring for Skib, Gjensidig Forening (forkortet DNK) er en norsk gjensidig skipsassuranforening i Oslo, eid av den norske rederinæringen i fellesskap. DNK assurerer norske skip og borerigger for krigsrisiko over hele verden, og har dessuten beredskapsoppgaver for skipsfarten. På dette feltet er foreningen blant de største i verden.

Forgjengeren Krigsforsikringen for norske Skib ble opprettet i 1914 ved inngangen til Første verdenskrig, men oppløst i 1923. Imidlertid innså shippingnæringen etterhvert at oppløsningen var et feilgrep i lys av den sterkere internasjonale politiske spenningen, og den 30. oktober 1935 ble Den Norske Krigsforsikring for Skib stiftet. Skipene som inngikk i Nortraship under Andre verdenskrig var assurert i DNK.

I 2012 hadde DNK 455 medlemmer som disponerte 3.011 skip og borerigger forsikret for 209 mrd amerikanske dollar.[1][2] Forsikringsvilkårene revideres jevnlig og er nedfelt i Norsk Sjøforsikringsplan.[3] Det angis områder hvor forsikringen ikke dekker risikoen, og områder hvor det er nødvendig å tegne tilleggspremie.

Foreningens styreleder i 2009 er Per-Oscar Lund fra selskapet First Olsen AS i Oslo. Svein A. Ringbakken overtok i 2011 som administrerende direktør etter Bjørn Eidem.

Den Norske Krigsforsikring for Skib assurerer skip og rigger i amerikanske dollar, og plasserer følgelig også assuransemidlene i aksjer, obligasjoner og andre verdipapirer i dollar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om DNK (engelsk)
  2. ^ Om DNK: Tall og fakta (engelsk)
  3. ^ Norsk Sjøforsikringsplan Arkivert 4. desember 2008 hos Wayback Machine. - norsk hjemmeside med forsikringsvilkår.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Atle Thowsen: Den Norske Krigsforsikring for Skib – Gjensidig Forening: 1935-1985. Bind 1 (Bergen, 1988)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • DNK – offisiell hjemmeside