Den østkaribiske sentralbanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den østkaribiske sentralbanken
HovedkontorBasseterre
Stiftet1. oktober 1983
SentralbanksjefTimothy Antoine
Sentralbank forAntigua og Barbuda
Valutaøstkaribisk dollar
ISO 4217XCD
Nettstedwww.eccb-centralbank.org

Den østkaribiske sentralbanken (Eastern Caribbean Central Bank - ECCB) er sentralbanken for de 8 østkaribiske statene Anguilla, Antigua og Barbuda, Dominica, Grenada, Montserrat, St. Kitts og Nevis, St. Lucia og Saint Vincent og Grenadinene. Disse 8 statene utgjør Den østkaribiske valutaunionen (Eastern Caribbean currency union – ECCU).

ECCB ble etablert i oktober 1983, og overtok da for det tidligere valutarådet East Caribbean Currency Authority.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1950 ble British Caribbean Currency Board (BCCB) etablert, for å utstede valuta (Østkaribisk dollar) i de britiske ovesjøiske koloniene Barbados, Britisk Guyana, Leewardøyene, De britiske Windwardøyene og Trinidad og Tobago. Trinidad og Tobago fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1962, og Britisk Guyana i 1966, disse to statene løsrev seg også fra BCCB, og etablerte sine egene sentralbanker. Dette bidro til at BCCB ble oppløst, og Det østkaribiske valutarådet (East Caribbean Currency Authority, ECCA) ble etablert i 1965, for å utstede valuta i Barbados, Leewardøyene og De britiske Windwardøyene, med unntak av Grenada som ble medlem i 1968. Barbados trakk seg ut og etablerte Barbados' sentralbank i 1972.

Den østkaribisk dollar var bundet til britisk pund fra 1965 til 1976, men har etter dette vært bundet til amerikansk dollar.

Det østkaribiske valutarådet (ECCA) hadde imidlertid ingen myndighet over medlemslandenes økonomiske politikk og pengepolitikk, noe som gjorde at behovet for en sentralbank oppstod. Ni østkaribiske stater signerte derfor Basseterre-traktaten i 1981, som er grunnlaget for Organisasjonen for østkaribiske stater (OECS), og landene var enige om å opprette en felles sentralbank. I 1983 ble derfor Den østkaribiske sentralbanken (Eastern Caribbean Central Bank) etablert.

Hovedoppgaver[rediger | rediger kilde]

Sentralbanken har fire hovedoppgaver:[1]

  • Regulere pengemengden og kredittilgangen i valutaunionen
  • Jobbe for stabil og lav inflasjon
  • Bidra til vekst og utvikling i medlemslandenes økonomi, ved å sørge for et fungerende kreditt- og valutasystem
  • Aktivt jobbe for økonomisk utvikling i medlemslandene

Hovedmålsettingen er å bidra til stabil verdi på den østkaribiske dollaren, samt å sørge for et velfungerende bankvesen, som basis for en stabil økonomisk vekst og utvikling av medlemslandene.[2]

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Sentralbanksjef er pr. juni 2022 Timothy Antoine.[3] Han har vært sentralbanksjef siden 1. februar 2016, og overtok etter Sir Kenneth Dwight Venner, som da hadde vært sentralbanksjef i 26 år. Siden september 2021 har Valda Henry vært visesentralbanksjef.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ECCB - Objectives Arkivert 10. mars 2013 hos Wayback Machine., besøkt 27. september 2013.
  2. ^ ECCB - Mission Statement Arkivert 8. august 2020 hos Wayback Machine., besøkt 28. september 2013.
  3. ^ ECCB - Board of Directors Arkivert 28. januar 2021 hos Wayback Machine., besøkt 17. februar 2021.
  4. ^ ECCB – Dr Valda Henry Arkivert 27. april 2023 hos Wayback Machine., besøkt 13. juni 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]