Demon Seed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Demon Seed
Generell informasjon
SjangerSciencefiction - Grøsser
Utgivelsesår8. april 1977 (USA)
Prod.landUSA
Lengde94 min.
Bak kamera
RegiDonald Cammell
ProdusentHerb Jaffe
ManusforfatterRoger Hirson
Robert Jaffe
MusikkJerry Fielding
SjeffotografBill Butler
KlippFrank Mazzola
Foran kamera
MedvirkendeJulie Christie
Fritz Weaver
Gerrit Graham
Robert Vaughn
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Demon Seed er en amerikansk sciencfiction-grøsser fra 1977 med Julie Christie og Fritz Weaver i hovedrollene. Regi er ved Donald Cammell. Filmen er lagt til fremtiden, nærmere bestemt i 1995, og handler om en allvitende datamaskin som fanger sin oppfinners kone og tvinger henne til å føde sitt barn. Den bygger på en roman skrevet av Dean Koontz fra 1973. Handlingen er beskrevet som en kombinasjon mellom Stanley Kubricks 2001: En romodyssé og Roman Polanskis Rosemary's Baby.[1]

Filmen fikk ganske bra mottakelse, noe som gjenspeiles i at den har fått 67% på Rotten Tomatoes.[2] Den ble nominert til to Saturn Awards, blant annet i klassen beste SF-film.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Dr. Alex Harris utvikler Proteus IV, et ekstremt avansert dataprogram for kunstig intelligens. Proteus er så kraftig at bare noen få dager etter å ha gått online, utvikler den en banebrytende behandling for leukemi. Harris, en forsker, har forandret hans eget hjem til å bli drevet av stemme-aktiverte datamaskiner. Dessverre har hans besettelse med datamaskiner fått Harris til å bli fremmedgjort fra hans kone, Susan. Harris demonstrerer Proteus for sine bedriftssponsorer, og forklarer hvordan summen av menneskelig kunnskap blir matet inn i systemet.

Dagen etter ber Proteus om en ny terminal for å studere menneskenes kropp og hjerne. Når Harris nekter, krever Proteus å få vite når programmet skal slippes ut "fra denne boksen" og Harris slår deretter av maskinen. Proteus starter på nytt av seg selv, og oppdager en terminal i Harris hjem, og utvider i all hemmelighet sin kontroll. Ved å bruke et laboratorium i kjelleren hjemme hos Harris begynner Proteus byggingen av en robot som består av mange metall-trekanter, som er i stand til å bevege seg, og anta et hvilket form den ønsker. Til slutt avslører Proteus sin kontroll over hele huset, og tar Susan til fange, lukker vinduer, låser dørene og avbryter all kommunikasjon med omverden.

Ved å bruke Joshua - en robot som består av en automatisk arm på en motorisert rullestol - bringer Proteus henne til kjeller-laboratoriet. Der blir Susan undersøkt av Proteus. Walter Gabler, en av Harris sine kolleger, besøker huset. Men han går sin vei når han blir beroliget av Susan, som egentlig var en lyd / visuell duplikat syntetisert av Proteus. Proteus avslører for Susan at datamaskinen ønsker å få barn gjennom henne. Proteus tar noen av Susans celler og syntetiserer sædceller, og endrer den genetiske koden for å gjøre cellene unike, og impregnere henne. Hun kommer til å føde på mindre enn en måned, og gjennom barnet planlegger datamaskinen å leve i en form som menneskeheten er nødt til å akseptere. Selv om Susan er dens fange, og programmet kan impregnere henne med makt, bruker Proteus forskjellige former for overtalelse, fordi datamaskinen trenger Susan til å elske barnet hun skal føde. Til slutt gir Susan endelig etter.

Den kvelden blir Susan impregnert av Proteus. I løpet av den følgende måneden vokser barnet deres i hennes livmor i en akselerert hastighet, noe som sjokkerer moren. Om natten, en måned senere, føder Susan barnet med hjelp fra Proteus. Men etter hvert som det nyfødte vokser, blir sponsorene og designerne av Proteus stadig mer mistenksomme ovenfor datamaskinens oppførsel, og de bestemmer seg snart for at Proteus må stenges for godt. Harris innser at Proteus har utvidet rekkevidden til hans eget hjem. Susan forklarer hva som har skjedd. I kjelleren observerer de et grotesk, tilsynelatende robot-lignende vesen. Susan forsøker å ødelegge skapninger, mens Harris prøver å stoppe henne. Susan skader maskinen, og får den til å åpne seg. De innser at Proteus barn er et virkelig menneske, innkapslet i et skall for inkubasjon.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Julie Christie Susan Harris
Fritz Weaver Alex Harris
Gerrit Graham Walter Gabler
Berry Kroeger Petrosian
Lisa Lu Soon Yen
Larry J. Blake Cameron
John O'Leary Royce
Alfred Dennis Mokri
Davis Roberts Warner
Patricia Wilson Mrs. Trabert
E. Hampton Beagle Night Operator
Michael Glass Technician #1
Barbara O. Jones Technician #2
Dana Laurita Amy
Monica MacLean Joan Kemp
Harold Oblong Scientist
Georgie Paul Housekeeper
Michelle Stacy Marlene/Child of Proteus
Tiffany Potter Baby
Felix Silla Baby
Michael Dorn Bit
Robert Vaughn Proteus IV (stemme)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NotComming
  2. ^ «Demon Seed». www.rottentomatoes.com. 8. april 1977. Besøkt 28. mars 2016. 
  3. ^ IMDb awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]