Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien
Forumul Democrat al Germanilor din România.png
Stiftet24. mai 1989
LandRomania
HovedkontorSibiu
StyrelederPaul-Jürgen Porr
Medlem avDet europeiske folkepartiRediger på Wikidata
IdeologiTysk minoritetspolitikk
Nettstedhttp://www.fdgr.ro/

Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien (DFDR) (rumensk: Forumul Democrat al Germanilor din România, FDGR) er et politisk parti som representerer den tyske minoriteten i Romania. Partiet ble grunnlagt i 1989. Klaus Johannis har vært partileder siden 2001.

Som følge av den rumenske minoritetslovgivningen har partiet siden kommunismens fall vært representert i parlamentet med en representant. Alle statlig anerkjente minoriteter er sikret representasjon i parlamentet.

Partiet representerer alle tyskspråklige folkegrupper i Romania, det vil si Siebenbürgen-saksere, Banat-schwabere, Sathmar-schwabere, Bukowinatyskere, Siebenbürgen-landlere, zipsere og Regatstyskere («Regat» betegner det rumenske territoriet frem til første verdenskrig, i motsetning til det senere «Stor-Romania»).

I 2000 vant DFDR betydelig politisk innflytelse. Partiets kandidat, Klaus Johannis, ble valgt til borgermester i storbyen Hermannstadt (Sibiu), provinshovedstad med over 150 000 innbyggere. I 2004 fikk partiet 60,43 % av stemmene til byrådet og har dermed absolutt flertall i byen. Dette til tross for at den tyske befolkningen i byen bare utgjør i underkant av 2 %. I provinsparlamentet for Sibiu (ansvarlig for rundt en halv million innbyggere) er det tyske partiet største gruppe, med 11 av 33 seter.

DFDR har markert seg som et europavennlig parti med gode kontakter, og nyter stor respekt også blant etniske rumenere. Partiet har også ryddet opp i offentlig forvaltning.

Det tyske partiet har etter 2004 også stilt borgermestene i byene Mediaș (Mediasch), Cisnădie (Heltau) og i enkelte landsbyer i Satu Mare (Sathmar). Til sammen har partiet åtte borgermestre.

Partiets leder og mest kjente politiker, Klaus Iohannis, ble høsten 2009 lansert som statsministerkandidat av opposisjonen i Romania, bestående av det sosialdemokratiske partiet, det liberale partiet, det ungarske demokratiske partiet og gruppen av nasjonale minoriteter. I 2014 ble Iohannis valgt til Romanias president.

Kjente politikere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]