Delara Darabi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Delara Darabi (født i 1986 i Rasht i Iran, henrettet 1. mai 2009 i Rasht) var en iransk maler som ble hengt for drapet på en slektning under et ran hun skal ha utført sammen med venner da hun var mindreårig.

Hun tilsto først drapet for å redde kjæresten sin fra galgen men senere trakk hun tilståelsen. Fordi hun var under 18 år så mente hun at hun skulle redde kjæresten ved å påta seg skylden. Da hun ble dømt til døden var hun 17 år.[1] Hennes advokat mener at hun ikke kan ha vært drapskvinnen, da det er indikasjoner på at drapet ble begått av en høyrehendt person. Darabi var venstrehendt.

Amnesty International mener rettssaken mot Delara Darabi har vært mangelfull og retter kritikk mot styresmaktene i Iran blant annet fordi advokaten eller familien hennes ikke ble informert om henrettelsen før den skjedde. Det er hevdet av Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights at henrettelsen bryter både iransk lov og internasjonale lover. Ifølge Mostafaei skal dødsdømtes advokat varsles senest 48 timer før henrettelsen gjennomføres. Han fikk først vite om henrettelsen av Delara i sentralfengselet i Rasht når hun var død.[2][3]

Opprinnelig skulle Darabi henrettes 20. april, men etter massivt nasjonalt og internasjonalt press ble henrettelsen utsatt i to måneder.[4] Amiry-Moghaddam mener at det ble lagt for lite press på Iran forut for henrettelsen av Darabi, som han mener var den mest kjente av ungdommene som er dødsdømt og at hun var selve symbolet på dødsstraff mot mindreårige. Hun var en av de mest kjente mindreårige dødsdømte i Iran, og sentral i den internasjonale oppmerksomheten om menneskerettighetssituasjonen i landet. Det er rundt 150 mindreårige dødsdømte i Iran og hvert år blir 8-9 av dem henrettet, de fleste ved henging. I 2008 gjennomførte Iran 270 henrettelser, men det er grunn til å tro at det er store mørketall.[5]

Henrettelsen har vakt internasjonal oppmerksomhet. Amnesty Internationals nestleder i Midtøsten og Nord-Afrika, Hassiba Hadj Sahraoui, uttalte at rettssaken ikke var rettferdig siden domstolen nektet å se på nye bevis som advokaten mente beviste at det ikke var Darabi som begikk drapet. EU har fordømt henrettelsen og kom med en uttalelse hvor de hevder at straffen bryter med internasjonale lover som Iran har forpliktet seg til å følge. Norge har ikke kommet med noen offisiell reaksjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]