Hopp til innhold

Dekkoperasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«An ostrich only thinks he 'covers up'.»

Dekkoperasjon eller coverup er tiltak for å hindre at noe blir kjent eller avslørt.[1] Det kan være skjulte aktiviteter iverksatt for å påvirke politiske, økonomiske eller militære forhold i et annet land. Den definerende karakteristikken til dekkoperasjoner er at sponsors/utøvers identitet og innblanding skal være skjult i den forstand at det verken er åpenbart eller anerkjennes offentlig. Troverdig benektelse er en kritisk del av dekkoperasjoner.

Dekkoperasjoner blir ofte assosiert med USA og Central Intelligence Agency (CIA) spesielt, og selve begrepet dekkoperasjon er mest kjent som «covert action» som er et distinktivt amerikansk begrep. Selv om mange andre land også benytter seg av dekkoperasjoner er ofte terminologien forskjellige. For eksempel, under Sovjetunionen var det kjent som «aktive tiltak» mens i Storbritannia har det blitt kalt alt fra «spesialoperasjoner» (special operations) og «spesialpolititiltak» (special police action) til «forstyrrende/disruptive tiltak» (disruptive action).

Dekkoperasjoner, som spionasje, eksisterte lenge før etterretning ble en formell og organisert virksomhet. Det var først med etableringen av nasjonale etterretningstjenester på 1900-tallet at dekkoperasjoner ble en formalisert og institusjonalisert del av lands etterretningsvirksomhet.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «dekkoperasjon». Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 9. august 2019. 
  2. ^ «dekkoperasjon». Store norske leksikon. 2. april 2019. Besøkt 9. august 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]