Dejima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 32°44′37″N 129°52′23″Ø

Dejima øy og Nagasaki Bay, cirka 1820. To nederlandske skip og flere kinesiske djunker

Dejima (出島) ordrett oversatt "utgangsøy"; også Desjima eller Deshima, av og til latinisert som Decima var ei lita vifteformet, kunstig øy bygd i Nagasaki bukten i 1634.

Øya, som ble laget ved å grave en kanal gjennom en smal halvøy, var den eneste plassen der handel mellom Japan og verden utenfor kunne finne sted i en periode over 200 år fra 1634 til 1854. Denne perioden sammenfalt omtrent med Edoperioden. Dejima ble bygget for å kontrollere utenlandske handelsmenn som del av en selvpålagt isolasjonistisk politikk kalt "sakoku".

I første omgang laget for å huse portugisiske handelsmenn og del av undertrykkelsen av kristendommen som hadde blitt sterk i Nagasaki regionen, ble senere kinesiske og nederlandske skip tillatt (fra 1641). Det nederlandske Ostindiske kompani stod over de 200 år for den største delen av handelen som gav gode avkastninger og derfor lønnsom til tross for de betydelige restriksjoner. Utlendingene ble bevoktet på øya og fikk ikke komme på fastlandet, i perioder fikk ikke flere enn to skip komme til Dejima. Utlendinger som ble truffet i Japan utenfor denne øya i Edoperioden ble henrettet.

Tegning i fugleperspektiv av Dejima rundt, 1824-1825. Legg merke til vifteformen.

Øya strakte seg over et område på bare 120 m x 75 m (9000 m² eller 0,9 hektar). I dag er øya landfast igjen og en del av byen. Dejima nederlandsk handelspost er et japansk nasjonalmonument.

Dette spesielle handelsmiljøet er skildret i en roman fra 2010 av den engelske forfatteren David Stephen Mitchell, kalt The Thousand Autumns of Jacob de Zoet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]