Dehua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En qilin (et mytologisk vesen), laget av Dehua-porselen, under Ming-dynastiet (1368–1644).

Dehua (kinesisk: 德化县; pinyin: Déhuà Xiàn) er et fylke i provinsen Fujian i Folkerepublikken Kina. Det er underlagt byprefekturet Quanzhou.

I 1999 hadde det en befolkning på 301 888 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Guanyin-statue fra Dehua; slike var populære blant annet blant buddhister i Japan, og i omtrent denne utformingen var de også skattet av japanske undergrunnskatolikker (kakure kirishitan), fordi de kunne tjene som kristne devosjonsgjenstander idet de minnet om jomfru Maria med Jesusbarnet (Maria Kannon).

Dehua er fra gammelt av kjent for sin porselen, Dehua-porselen. Området er rikt på kaolin, og den hvite porselen som produseres – i store mengder – er i Vesten gjerne blitt best kjent under det franske navnet blanc de chine («hvit fra Kina»).

Det er i lange tider blitt produsert porselen som middagsserviser, lysestaker, sparegriser, fotorammer, smykkebokser, blomstervaser, hagedekorasjoner, figurer, statuer og meget annet. Dehuas produksjon utgjorde en relaivt stor andel av kinesisk eksportporselen som kom igang i stor stil allerede under Ming-dynastiet men særlig under Qing-dynastiet, og som gikk både til Vesten og til Japan og andre land i Det fjerne østen. Fylket Dehua ligger nær den tidligere så store og viktige havnen i Quanzhou, som i lange tider var Kinas viktigste internasjonale handelshavn. Dette har også bidratt til at nettopp denne porselenen fikk en såpass stor utbredelse.

Dehuaporselen er som regel helt hvit eller kremfarget, og ubemalt. Under Kangxiepoken, da de i ettertid mest verdifulle produktene ble til, fremhersket et rosa-kremfarget skimmer, mens det under Qianlong-keiserens regjeringstid snarer var en svak blålig tone i porselenet herfra.

Noen særlig viktige porselensbrennovner i fylket stod i byen Qudougang. Men det var også mange andre ovner, i Jiachunling, Dalongkou, Neiban, Weiban, Houyao, Shipaige, Taipinggong og Wangyangkeng. Det antas også at den porselenstypen som gjerne kalles Marco Polo qingbai ble produsert i stor utstrekning i Dehua og noen omliggende fylker.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Porselenbrenneriene i Qudougong i Dehua fylke, fra Song-dynastiet og Yuan-dynastiet (Qudougong Dehua yao yizhi, 屈斗宫德化窑遗址) ble i 1988 tilføyd på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminner.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Fylket består av ti storkommuner og åtte kommuner:

Storkommunene Xunzhong 浔中镇, Longxun 龙浔镇, Sanban 三班镇, Longmentan 龙门滩镇, Leifeng 雷峰镇, Nancheng 南埕镇, Shuikou 水口镇, Chishui 赤水镇, Gekeng 葛坑镇, Shangyong 上涌镇.
Kommunene Gaide 盖德乡, Yangmei 杨梅乡, Yangtou 汤头乡, Guiyang 桂阳乡, Guobao 国宝乡, Meihu 美湖乡, Daming 大铭乡, Chunmei 春美乡,

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Population Statistics Materials by County and City – 1999 Period, i China County & City Population 1999, Harvard China Historical GIS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]