Deferred Action for Childhood Arrivals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) er en amerikansk immigrasjonsforskrift vedtatt av USAs president Barack Obama i juni 2012. DACA gjør det mulig for visse illegale immigranter å få arbeidstillatelse i USA, nemlig de som ankom USA som mindreårige.[1] Forskriften og dens følger har vært omdiskutert og er blitt delvis opphevet under president Donald Trump.

Historikk[rediger | rediger kilde]

President Barack Obama offentliggjorde forskriften under en tale i Rose Garden ved Det hvite hus den 15. juni 2012.[2] I november 2014 gjorde Obama det klart at han ønsket å utvide forskriften til å omfatte foreldre til amerikanske borgere (DAPA), et forslag som møtte mye motstand. Texas gikk til sak for å bli unntatt loven og fikk medhold. Obamaadministrasjonen anket, men høyesterett ble som følge av et dødsfall delt 4-4, og både utvidelsen og dommen fra Texas ble stående.

Den 5. juni 2017 kunngjorde justisminister (United States Attorney General) Jeff Sessions at den utvidede forskriften oppheves. I September 2017 la president Trump frem en plan for å reversere DACA, men kongressen klarte ikke å vedta noen ny lov innen fristen. I 2018 valgte en dommer i Texas å avvise et forlenget unntak, men sa at DACA sannsynligvis var grunnlovsstridig. [3] I juni 2020 avgjorde høyesterett med 5 mot 4 at DACA ikke er grunnlovsstridig, men presisserte at de avgjorde om vedtaket var lovlig, ikke hvorvidt det var klokt. Donald Trump uttalte at avgjørelsen "er skudd i ansiktet på .. konservative". [4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stottlemyre, Scott (2015). «Strict Scrutiny for Illegal Childhood Arrivals». The Journal of Gender, Race, and Justice – via EBSCOhost. 
  2. ^ «Remarks by the President on Immigration». whitehouse.gov. 15. juni 2012. 
  3. ^ «Texas Judge Says DACA Is Probably Illegal, But Leaves It In Place». NPR.org (engelsk). Besøkt 19. juni 2020. 
  4. ^ «https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1273633632742191106». Twitter. Besøkt 19. juni 2020.  Ekstern lenke i |title= (hjelp)