Deerstalker-lue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tradisjonell britisk deerstalker («hjortejegerlue»)
Romanfigurene Sherlock Holmes i jaktlue og doctor Watson i rund bowlerhatt i en illustrasjon av Sidney Paget til The Adventure of Silver Blaze trykt i Strand Magazine 1892
Fjellvandrere ved Spiterstulen i Jotunheimen på 1880-tallet. Flere av turistene har klaffeluer.

Deerstalker-lue eller Sherlock Holmes-lue, på engelsk bare kalt deerstalker, er ei lue eller myk hatt som siden 1800-tallet særlig har blitt båret på landet eller jakt i Storbritannia, spesielt under deer stalking, britisk sportsjakthjortedyr. Lua har høy pull, stiv lueskygge foran og i nakken, samt to øreklaffer som vanligvis er brettet opp og knyttet sammen med ei snor på toppen. Den er gjerne laget av tweed, grovt ullstoff, med et rutemønster som skal tjene som flekkamuflasje. Lua kan også ha innvevd rødlige signalfarger i mønsteret for lettere å bli oppdaget av andre jegere.

I populærkulturen blir deerstalker-lue først og fremst forbundet med romandetektiven Sherlock Holmes etter at Sidney Paget tegnet ham med et slikt hodeplagg i ilustrasjonene til magasinføljetongen The Boscombe Valley Mystery i 1891. Lua har siden også blitt et ikonisk symbol for detektiver generelt. I mange illustrasjoner og filmframstillinger bærer Sherlock Holmes dessuten en inverness cape, en kappe som tradisjonelt har tilhørt den skotske highland dress, med et liknende rutemønster. Holmes er ofte ellers utstyrt med karakteristisk kalabashpipe og forstørrelsesglass.