Deep Sea Thriller …og enda mer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deep Sea Thriller ...og enda mer
FormatStudioalbum
Artist, bandTramteatret
Utgitt19. oktober 1977
InnspiltScanax Studio september 1977
SjangerRock/Visesang/Country
SpråkNorsk
PlateselskapMAI
Produsent(er)Steinar Ofsdal
Plass i kronologi
Deep Sea Thriller ...og enda mer
Tramfart
(1978)

Deep Sea Thriller...og enda mer er debutalbumet til den norske musikk- og teatergruppa Tramteatret. Albumet kom ut den 19. oktober 1977 på det radikale plateselskapet MAI. Sangene på plata var tidligere framført i gruppas revy Deep Sea Thriller samme år. Albumet ble innspilt i Scanax lydstudio i september 1977 og var produsert av Steinar Ofsdal.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

  1. «Du har greie på det» (Arne Garvang/Billy Johansson/Anders Balke/Terje Nordby)
  2. «Forbundet» (Sæmund Fiskvik/T. Nordby, italiensk trad)
  3. «Norsk borgeropera» (A. Garvang/T. Nordby)
  4. «Vi skal storme inn» (T. Nordby/Anders Rogg/A. Garvang/Marianne Krogness)
  5. «Partisjefene» (Per Kjeve/Gunnar Idering/Stefan Ringbom)
  6. «Mongstadballaden» (T. Nordby/A. Garvang)
  7. «Bella ciao» (T. Nordby, italiensk trad)
  8. «Ingenting» (T. Nordby/A. Garvang)
  9. «Lokes sang» (A. Garvang)
  10. «Huskatteblues» (T. Nordby)
  11. «Slapp a litt Ivanovitsj» (T. Nordby/A. Garvang)
  12. «Der trør Sovjet til» (T. Nordby)
  13. «Da nang» (T. Nordby/A. Garvang)
  14. «Frostmorgen» (T. Nordby/A. Garvang)

Musikere[rediger | rediger kilde]

Tramteatret[rediger | rediger kilde]

Bodil Maal og Kari Gjærum forlot Tramteateret etter denne produksjonen. Kine Hellebust fikk plass i ensemblet i deres sted.

Andre musikere[rediger | rediger kilde]

Tematikk[rediger | rediger kilde]

Tittelen henspiller på Deep Sea Driller, en boreplattform som grunnstøtte under slep 1. mars 1976. Forestillingen Deep Sea Thriller hadde premiere fem dager etter Bravo-utblåsningenEkofiskfeltet i Nordsjøen 22. april 1977, noe som naturlig nok ga premieren ekstra oppmerksomhet. Sangene har ellers tydelig politisk vinkling og viser til aktuelle emner i tida:

  • Sovjetunionens interne og eksterne affærer er kommentert i sangene «Der trør Sovjet til» (om innblanding i den tredje verden, blant annet Mosambik), og «Slapp av litt, Ivanovitsj» (om stagnasjonen i det kommunistiske systemet).
  • Norsk politikk er kommentert i sanger som «Vi skal storme inn», «Du har greie på det» og «Ingenting, som er et angrep på politisk retorikk. «Mongstadballaden» tar opp den planlagte utbygginga på Mongstad. «Partisjefene» er satire over maktforholdene i det norske systemet, der alle passer på hverandre. Sangen er klar på hvor ansvaret ligger: «Det hele styres av profitt».
  • «Da Nang» tar opp problemer i Øst-Asia etter slutten av Vietnamkrigen, og mangel på ytringsfrihet der.
  • To av sangene er skrevet av andre. «Forbundet» er en sang fra Kvinnefronten, og «Bella ciao» er en kampsang av eldre dato.
  • «Lokes sang», «Huskatteblues» og «Frostmorgen» er frittstående. Den første lar Loke ha ansvar (eller skyld) for at verden er som den er, og lar ham fritt skifte stemme og maske for at ingenting kan blir rettet på. «Huskatteblues» er den eldste sangen på plata, skrevet i 1975, som minne om en bygård som skulle rives. «Frostmorgen» avslutter plata, og setter opp platas og revyens moral og oppfordring til videre kamp.

Norsk borgeropera[rediger | rediger kilde]

«Norsk borgeropera» er den lengste sangen på plata, og setter opp en satirisk diskusjon mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Selv om de ser ut til å skjelle og skylde på hverandre i ett sett, synes de å ha «samme mål», og står sammen «når det gjelder», blant annet i kampen om medlemskap i EF.