De slovakiske malmfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De slovakiske malmfjellene
Andre navnSlovenské rudohorie (slovakisk)
Gömör–Szepesi-érchegység (ungarsk)
Slowakisches Erzgebirge (tysk)
Geografi
LandSlovakias flagg Slovakia
Ungarns flagg Ungarn
Høyeste punkt
NavnStolica
Høyde1 476 moh.
Beliggenhet
De slovakiske malmfjellene
De slovakiske malmfjellene (gråskravert)

De slovakiske malmfjellene (slovakisk: Slovenské rudohorie; ungarsk: Gömör–Szepesi-érchegység; tysk: Slowakisches Erzgebirge) er et utstrakt fjellområde i regionene Spiš og Gemer i Slovakia, samt en mindre del som strekker seg inn i det nordlige Ungarn. Fjellene hører til De indre Vest-Karpatene i fjellkjeden Karpatene.

De slovakiske malmfjellene dekker det meste av det sentrale Slovakia, og er den største fjellkjeden i landet når det gjelder areal.[1] Fjellene grenser i nord til Lave Tatra, i vest til Slovenské stredohorie (Det slovakiske sentralhøylandet) og i sør og øst til Juhoslovenská kotlina (Den sørslovakiske depresjonen). Økonomisk har fjellene hatt stor betydning på grunn av malm og andre mineralavsetninger, men mange av gruvene er nå nedlagt.

Høyeste punkt er Stolica på 1 476 moh. Lengden øst-vest er ca. 135 km og bredden varierer fra 25 til 40 km. Arealet er om lag 4 000 km². Relieffet er for det meste platålignende, bare mot sør får landskapet karakter av et fjellandskap med større høydeforskjeller.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

De slovakiske malmfjellene har ingen hovedkam. Fjellene omfatter følgende landskap, som alle, bortsett fra de to karstområdene (kras), er tett skog:

Vernede områder[rediger | rediger kilde]

I De slovakiske malmfjellene finnes Muránska planina nasjonalpark, Slovenský kras nasjonalpark og Slovenský raj nasjonalpark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Slovenské rudohoří (rudohorie)». www.treking.cz. Besøkt 19. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]