Hopp til innhold

De røde enger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De røde enger
orig. De røde enge
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1945
Prod.landDanmarks flagg Danmark
Lengde85 min.
Språkdansk
Bak kamera
RegiBodil Ipsen
Lau Lauritzen Jr.
ProdusentJens Dennow
Henning Karmark
ManusforfatterLech Fischer
Ole Juul (bok)
MusikkSven Gyldmark
SjeffotografRudolf Frederiksen
KlippMarie Ejlersen
Foran kamera
MedvirkendePoul Reichhardt
Lisbeth Movin
Prod.selskapASA Film
Eksterne lenker

De røde enger er et dansk krigsdramafilm fra 1945 regissert av Bodil Ipsen og Lau Lauritzen Jr. Filmen, som har Poul Reichhardt og Lisbeth Movin i hovedrollene, er en spenningsfortelling som kretser rundt minnene til en dansk sabotør mens han venter på å bli henrettet i tysk krigsfangenskap. Den ble filmet i Danmark bare måneder etter slutten på den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig. De røde enger er en ren hyllest til de danske motstandskjempene og blir regnet som et stilistisk mesterverk.[1] Filmen fikk Gullpalmen ved Filmfestivalen i Cannes i 1946.

Handlingen

[rediger | rediger kilde]

I det tyskokkuperte Danmark under andre verdens krig, sitter den unge danske sabotøren Michael (Poul Reichhardt) et Gestapo-fengsel og venter på å bli henrettet. Tankene hans går tilbake til hendelsene som ledet til at han ble pågrepet. På en eng i Jylland, venter Michael og hans kamerater på et britisk flyslipp av våpen og eksplosiver som skal brukes av motstandsbevegelsen. Etterpå, mens han gjemmer seg, blir Michael overrasket av tyske soldater. Han unnslipper etter at han har åpnet ild. På en landevei stopper en bil kjørt av en tysk feltoffiser (Arne Hershold). Michael overmanner offiseren og skyter ham. Kledd i offisersuniformen klarer Michael å komme til København og treffer kjæresten sin Ruth (Lisbeth Movin) på hotellet der hun bor. Toto (Lau Lauritzen), lederen av motstandsgruppen, venter på ham. De planlegger å sabotere en våpenfabrikk. Men, de mistenker at det er en tyster i gruppen og planen blir utsatt. Et av gruppens medlemmer, Dreyer (Freddy Koch), blir arrestert, så Ruth og Michael flykter til hennes onkels sommerhus. Ruth er redd for å miste Michael. Hun sier: «Dersom du dør, da er alt meningsløst – da er jeg ikke noe menneske lenger – og engene er ikke grønne lenger – de er farget rød av ditt blod.»

Planleggingen av sabotasjeaksjonen blir fullført, og gruppen går i gang på med oppdraget. Men det blir avslørt at det har vært en tyster når gruppen blir overrasket av soldater som ligger og venter på dem. I skuddvekslingen blir Michael såret, men han klarer å sprenge fabrikken i luften før han blir fanget.

I fengselet til Gestapo prøver fengselsvakten Steinz (Per Buckhøj) som hater krigen og nazistene, å hjelpe Michael litt, men kan ikke forhindre at han blir torturert. Michael står imot den brutale torturen, men han blir dømt til døden. Mens Michael er fengslet får han mistanker om hvem tysteren er og gjennom Steinz gir han beskjed til kameratene sine: Eple er råttent. En felle blir satt opp og Prikken (Preben Neergaard) avslører seg selv som tysteren. Det finnes ingen annen utvei enn å drepe ham, og det er ikke vanskelig å finne medlemmer som vil gjøre det.

Mens han blir kjørt til stedet der henrettelsen skal finne sted, forteller Steinz Michael at han har fått en beskjed at hele Steinz sin familie er drept under de alliertes flybombardement den uken. Michael ber Steinz å flykte sammen med ham. Steinz avslår og skyter seg selv i bilen. Michael flykter og søker tilflukt i et bakeri hvor han er i stand til å kontakte Toto. Både Michael og Ruth får tak i transport til Sverige hvor de endelig kan hvile.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]
Skuespiller Rolle
Poul Reichhardt Michael Lans, sabotør
Lisbeth Movin Ruth Isaksen, Michaels kjæreste
Per Buckhøj Steinz - tysk fangevokter
Gyrd Løfqvist Gustav, typograf
Preben Kaas Erik
Kjeld Jacobsen Hansen, sabotør
Arne Hersholdt tysk feltmarskalk
Karl Jørgensen tysk major
Lau Lauritzen Toto, leder af sabotørgruppe
Preben Neergaard Prikken, tyster
Bjørn Watt Boolsen Tom, stud. theol
Preben Lerdorff Rye Alf, sabotør
Freddy Koch Dreyer, sabotør
Hjalmar Madsen hotellresepsjonist
Bjørn Spiro tysk underoffiser
Mantza Rasmussen sjåfør Alf Larsen
Lillian Jensen servitrise
Poul Secher portner hos Mayz
Einar Juhl major Mackensen
Mogens Brandt mann som betaler tysteren
Ole Juul sabotør
Peer Guldbrandsen bakersvenn

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Jørbolt, Eva 100 Års Dansk Film, Rosinante, (2001), 445pp, pg.135

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata