De nasjonale strateger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De nasjonale strateger
Forfatter(e)Rune Slagstad
SjangerSakprosa
Utgitt1998
ForlagPax forlag
ISBN 978-82-530-2024-2

De nasjonale strateger er et historieverk skrevet av sosiolog Rune Slagstad og utgitt på Pax forlag i 1998, og kan regnes som forfatterens hovedverk. Boka gir en syntese over politisk og kulturell utvikling i Norge fra 1814 til 1990-tallet, og en analyse av fagkunnskap har formet statsutviklingen og hvordan utdanningseliten benyttet sin fagkunnskap til å styre utviklingen. Boka er omtalt som en nyfortolkning av det norske moderniseringsprosjekt siden 1800-tallet.

Slagstad var tilknyttet Institutt for samfunnsforskning fra 1989, og var forskningsleder innenfor Norges forskningsråds program "Ledelse, Organisasjon, Styring" (LOS). Ett resultat av LOS-arbeidet var verket De nasjonale strateger. I 2008, på dagen 10 år etter lanseringen av De nasjonale strateger, lanserte han boken han selv kaller en oppfølger; (Sporten): en idéhistorisk studie.

I 1999 utkom en debattbok redigert av Erik Rudeng, Kunnskapsregimer – debatten om De nasjonale strateger.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Hovedinndelingen følger Jens Arup Seips typologi av de politiske regimene siste 200 år. «Embetsmannsstaten», «Venstrestaten», «Arbeiderpartistaten» og «Skiftende fronter»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]