De hvite Karpatene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De hvite Karpatene
Fjellet Vršatecká bradlá i De hvite Karpatene.
Geografi
Hører tilVest-Karpatene
LandSlovakias flagg Slovakia
Tsjekkias flagg Tsjekkia
Høyeste punkt
NavnVelká Javořina
Høyde970 moh.[1]
Beliggenhet
De hvite Karpatene
De hvite Karpatene (rødt, c1)

De hvite Karpatene (tsjekkisk: Bílé Karpaty; slovakisk: Biele Karpaty) er en fjellkjede på grensen mellom Tsjekkia og Slovakia, og er en del av De slovakisk-moraviske Karpatene i Vest-Karpatene.

De hvite Karpatene er avgrenset av Lillekarpatene i sør og dalene til elvene Morava i nordvest og Váh i sørøst. I nord danner Lyskypasset overgangen til Javorníkyfjellene. I nordvest grenser fjellene til Vizovicehøylandet (Vizovická vrchovina) i Tsjekkia. Moravas sideelver Velička, Myjava og Olšava har sine kilder på vestsiden av fjellene. Til Váh flyter sideelven Vlára.

Ved foten av De hvite Karpatene finnes flere større byer. På den tsjekkiske siden er disse Uherské Hradiště og Zlín, og på den slovakiske siden Nové Mesto nad Váhom og Trenčín. I middelalderen gikk den viktigste handelsruten mellom Mähren og Ungarn gjennom fjellene via Stránípasset. Andre pass er Velkápasset og Vlárapasset, som senere fikk betydning først og fremst gjennom jernbaneforbindelser.

Det høyeste fjellet er Velká Javořina på 970 moh., etterfulgt av Chmeľová på 926 moh., Makyta på 923 moh. og Veľký Lopeník på 911 moh.

Det ligger vernede landskapsområder på begge sider av fjellene, Biele Karpaty landskapsvernområde i Slovakia, grunnlagt i 1979 og Bíle Karpaty landskapsvernområde i Tsjekkia, grunnlagt i 1980. Disse områdene har et rikt dyre- og planteliv, og noen av artene er endemiske, spesielt noen orkidéer som bare vokser på engene i De hvite Karpatene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (cz) Velká Javořina treking.cz

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]