De Grolsch Veste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De Grolsch Veste
Grolsch Veste wedstrijd.JPG
Grunnlagt1998
Oppkalt etterGrolsch
Land NederlandRediger på Wikidata
Eier Enschede Kommune
BrukereFC Twente
UnderlagNaturgress
Kapasitet30 000
Arkitekt IAA ArchitectenRediger på Wikidata
Historiske data
Påbegynt:1997
Åpnet1998

De Grolsch Veste
52°14′12″N 6°50′15″Ø

De Grolsch Veste (Grolsch-festningen, tidligere kjent som Arke Stadion) er et fotballstadion i Enschede, Nederland. Det er hjemmebanen til FC Twente, og har en kapasitet på 30 000 tilskuere.

Historie[rediger | rediger kilde]

De Grolsch Veste erstattet gamle Diekman Stadion som FC Twentes hjemmebane den 22. mars 1998. Det hadde lenge vært diskusjoner om en det skulle bygges et ny stadion, eller om en skulle renovere det gamle. Argumentene var at klubben hadde en økende supporterskare, og at Diekman Stadion hadde en svært ugunstig geografisk plassering. Kostnaden til den nye arenaen ble anslått å være rundt 33 millioner NLG og tok fjorten måneder å fullføre, med første spadetak den 31. januar 1997. På grunn av stram økonomi, ble utformingen av stadion slik at fremtidige utvidelser kan være mulig uten at det er nødvendig å rive tribunene.

Den første kampen på arenaen ble spilt den 10. mai 1998, en kamp hjemmelaget vant 3-0 mot PSV Eindhoven.

1. oktober 2006 ble stadion oppdatert med to store storskjermer.

I mai 2008 fikk arenaen sitt nåværende navn, etter at det nederlandske bryggeriet Grolsch gikk inn som navnesponsor. Ordet Veste betyr festning, og kommer fra en tidligere by hvor Grolsch først ble brygget.

Utvidelse[rediger | rediger kilde]

I 2006 ble det lagt fram planer for å utvide stadion til 24 000 sitteplasser. Utvidelsen startet i januar 2008, og ble avsluttet i september samme år. Klubben satser på å starte en ny del av utvidelsen av stadion i mai 2010. Den skal etter byggingen ha 30 000 sitteplasser, og skal stå ferdig september 2010.

Dette er imidlertid ikke slutten på utbyggingen da klubben har uttalt at stadion vil ha en større kapasitet i fremtiden, og vil være sentral i Nederland/Belgias søknad om å få arrangere VM i fotball 2018.

Tak-kollaps[rediger | rediger kilde]

Torsdag 7. juli 2011 kollapset noe av det nybygde taket over en del av tribunen på en av stadionets kortsider. NOS rapporterte da om et dødsfall og et titalls skadde.[1] Ifølge tilskuere falt først videoskjermen ned, før takkonstruksjonen kollapset som et korthus.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]