De Frikonservative

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
De Frikonservatives leder, Mogens Frijs.

De Frikonservative var et konservativt politisk parti i Danmark. Partiet utøvde betydelig innflytelse i danske politikk på begynnelsen av 1900-tallet, hadde gode forbindelser til de skiftende regjeringene i perioden 1899–1918 og var ofte på vippen i Landstinget. De Frikonservative var med på å muliggjøre Systemskiftet i 1901.

De Frikonservative ble offisielt dannet på Hotel Phønix i København 4. desember 1902 og var en utbryterfraksjon fra Højre. Dette skjedde som følge av misnøye med den angivelig reaksjonære linjen Højre etterhvert fulgte og at åtte landstingsmedlemmer meldte seg ut av Højre i 1900. Denne grupperingen ble uoffisielt kalt «De Otte» eller «De Frikonservative» inntil partistiftelsen i 1902. Ledende skikkelser i partiet ble Mogens Frijs, Tage Reedtz-Thott, Hans Nicolai Hansen, Christian Michael Rottbøll og Frederik Hey.

Etter forhandlinger med Højre og en fløy av det tidligere Moderate Venstre gikk De Frikonservative sammen med disse om å danne Det Konservative Folkeparti i 1915. I en periode fra 1917 ble De Frikonservative gjenopprettet, dog med kortvarig levetid og betydning, etter at Christian Michael Rottbøll ble ekskludert fra Det Konservative Folkeparti.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Povl Engelstoft og Fratz Wilhelm Wendt: Haandbog i Danmarks politiske Historie fra Freden i Kiel til vore Dage. København: Gyldendal, 1934.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]