Dawson’s Creek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dawson’s Creek
Generell informasjon
SjangerUngdomsdrama
Prod.landUSA
Sendeår1998
Sesonger6
Episoder128
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Hovedrolle
Medvirkende
12 oppføringer
James Van Der Beek (rollefigur: Dawson Leery)
Katie Holmes (rollefigur: Joey Potter)
Michelle Williams (rollefigur: Jen Lindley)
Joshua Jackson (rollefigur: Pacey Witter)
Kerr Smith (rollefigur: Jack McPhee)
Meredith Monroe (rollefigur: Andie McPhee)
Busy Philipps
Mary-Margaret Humes (rollefigur: Gail Leery)
John Wesley Shipp (rollefigur: Mitch Leery)
Mary Beth Peil
Nina Repeta
Dylan Neal (rollefigur: Doug Witter)
Bak kamera
Skaper(e)Kevin Williamson
ProdusentKevin Williamson
TittelmusikkRun Like Mad, I Don't Want to Wait
MusikkJann Arden, Paula Cole
Sending
Periode20. januar 199814. mai 2003
TV-kanalThe WB
Teknisk informasjon
Bildeformat4:3
Sideforhold16:9
LydformatStereo
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Dawson's Creek er en amerikansk dramaserie for ungdom som gikk på WB Television Network fra 1998 til 2003. Serien handlet om fire venner i tenårene som bodde i en småby i Massachusetts.

Skaper av serien er Kevin Williamson, og serien er filmet i Wilmington og Durham i Nord-Carolina. Det var den første serien som prøvde å ta opp tråden etter suksess-serien Beverly Hills 90210.

Serien er fremfor alt rettet mot tenåringer og baserer seg rundt fire venner, Dawson (James Van Der Beek), Joey (Katie Holmes), Pacey (Joshua Jackson) og Jen (Michelle Williams), som går på high school og som bor i den oppdiktede småbyen Capeside i Massachusetts. De hjelper hverandre gjennom den harde hverdagen, gjennom tykt og tynt, godt og vondt. Vi følger dem også i mange år etter at de har sluttet på high school, hvor de forfølger drømmene sine. Serien tar blant annet for seg temaer som deres første kjærlighet, dødsfall, homofobi, mental helse og skilsmisse.

TV 3 var den første norske kanalen som hadde rettigheter og sendte serien mens den ble laget, men Viasat 4, TVNorge og TV 2 har alle sendt serien i ettertid.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen dekker en kjærlighetstrekant som oppstår mellom Dawson, Joey og Jen. Enkelte episoder inneholdt hyllest til filmer som The Breakfast Club, eller refererte til Kevin Williamsons arbeid med Scream. Jens grunner for å flytte til Capeside fra New York City blir også avslørt. Pacey har som mål å miste jomfrudommen, og prøver å forføre en ny lærer ved Capeside High School. Dawson må takle at hans mor Gail har innledet en affære.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Den andre sesongen finner sted i løpet av karakterenes andre halvdel av deres andre år ved skolen. Tvilling-søsknene Andie og Jack McPhee flytter til Capeside, og blir studenter ved den samme skolen. Andie blir romantisk involvert med Pacey, men Andie sliter også med psykiske lidelser. Jack er homofil, men dette fører ham i problemer med homofobiske klassekamerater og en intolerant far. Jen blir venn med Abby Morgan, som sliter med hennes egne problemer. Dawson må håndtere skilsmissen til foreldrene hennes, Mitch og Gail.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

I løpet av den tredje sesongen utvikler det seg et blomstrende romanse mellom Joey og Pacey. Men Dawson oppdager at de to vennene hans har blitt kjærester bak ryggen hans, og han blir oppgitt og irritert. Dawson og Pacey begynner etter hvert å konkurrere om Joeys kjærlighet. Jen vekker imidlertid interessen til fotballspilleren Henry Parker, selv om Jen til å begynne med mener at Henry er alt for umoden.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Den fjerde sesongen finner sted under karakterenes siste år på videregående, og en viktig historie tar for seg Joey og Paceys oppturer og nedturer som kjærester og forholdet deres blir testet - blant annet når det kommer til hva slags planer de har for tiden etter videregående. Andie dør nesten i en ulykke, når hun tar ecstasy som var i Jens besittelse. Denne hendelsen ødelegger Jens vennskap med Jack. Dawson begynner å gå på stevnemøter med Gretchen, Paceys eldre søster som har flyttet tilbake til Capeside.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Den femte sesongen følger de fleste karakterene som forlater Capeside, for å begynne nye liv i storbyer. I Los Angeles går Dawson på film-skole. I Boston studerer Joey, Jack og Jen ved college. Pacey går inn i restaurant-bransjen. Jack er nå åpent homofil og har et forhold til Toby, men forholdet deres er ikke uten problemer. Joey sliter med å tilpasse seg tilværelsen som student ved et universitet, og forelsker seg i engelsk-professoren sin.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

I den sjette og siste sesongen flytter Dawson til Boston, og begynner å arbeide med et film-prosjekt. Jen må takle foreldrenes nært forestående skilsmisse, og Jack blir utsatt for seksuell trakassering fra en professor. Pacey arbeider som kokk ved en restaurant i Boston. De aller siste episodene ble lagt til 2008, hvor alle karakterene blir gjenforent i Capeside for å delta i et bryllup.

Hovedkarakterer[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
James Van Der Beek Dawson Leery
Katie Holmes Josephine «Joey» Potter
Michelle Williams Jennifer «Jen» Lindley
Joshua Jackson Pacey Witter
Kerr Smith Jack McPhee
Meredith Monroe Andie McPhee
Busy Philipps Audrey Liddell
Mary-Margaret Humes Gail Leery
John Wesley Shipp Mitch Leery
Mary Beth Peil Evelyn 'Grams' Ryan
Nina Repeta Bessie Potter

Diverse gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]