Dawda Jawara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Adama Barrow
Dawda Jawara (1979).jpg
Født 16. mai 1924 (92 år)
Barajally, MacCarthy Island Division, Gambia
Utdannet ved Achimota School
Parti People Progressive Party (PPP)
Nasjonalitet Gambia
Utmerkelser storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden
Gambias president
24. april 1970 - 22. juli 1994
Forgjenger Elisabeth II
som Dronning av Gambia
Etterfølger Yahya Jammeh
Gambias statsminister
12. juni 1962 - 24. april 1970
Viseguvernør Andrew L. Harris
Forgjenger Pierre Sarr N'Jie
Etterfølger Stillingen opphørte

Daida Kairaba Jawara eller Dawda Kairaba Jawara (født Saikou Almami Jawara, 16. mai 1924) var den første lederen av Gambia. Han ble først utnevnt til statsminister fra 1962 til 1970 og deretter satt han som den første presidenten etter den gambiske uavhengigheten mellom 1970 og 1994.

Han ble utnevnt til helseminister før han ble utdanningsminister i 1960. Hennes Majestet dronning Elizabeth II av Storbritannia fikk ham adlet i 1966 ved domstolen i St. James. Sir Dawda Jawara har vunnet mye internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse som en sann demokrat som gjennom alle hans år ved makten har overholdt alle prinsippene angående menneskerettigheter i Gambia. Dette har blant annet medført mer stabilitet i Gambia, i en periode med mye politiske uro i store deler av Afrika.

I juli 1981 mens han var til stede ved bryllupet mellom prins Charles og Lady Diana Spencer ble han nesten styrtet i et blodig statskupp som ble igangsatt av hans politiske konkurrent Kukoi Samba Sanyang. Dette kuppet ble til slutt stoppet ved hjelp av senegalesiske tropper. Den 22. juli 1994 var det et nytt kuppforsøk, denne gangen ledet av Yahya Jammeh. Dette kuppet var mer vellykket enn det forrige, og president Jawara dro derfor i eksil frem til 2002.

Han vendte tilbake til Gambia som en eldre statsmann, men var ikke politisk aktiv resten av sitt liv. Han bor for tiden i den gambiske byen Fajara, og har trukket seg helt tilbake til pensjonisttilværelsen.