David Toska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
David Toska
David Toska3.jpg
Født 18. september 1975
David Toska
Foto: Klaus N. Skrudland, 2005.
David Toska
Foto: Klaus N. Skrudland, 2005.

David Aleksander Toska (født 18. september 1975) er en nordmann dømt for lovbrudd. Han er mest kjent for sin rolle i NOKAS-ranet. Han ble i 2007 dømt til 19 års fengsel.

Tidlig kriminell løpebane[rediger | rediger kilde]

Toska ble født i Bergen, men flyttet til Oslo som 10-åring. Han gikk først på Ullevål og siden på Bjølsen barneskole. På Bjølsen kom han i kontakt med småkriminelle miljøer.[1]

Hans virkelig kriminelle løpebane begynte før han var fylt 20, da han ble arrestert i forbindelse med et ranUllevål – der en bil ble kjørt inn i et butikkvindu. I 1996 ble han pågrepet for å ha båret våpen på en bar i Oslo. Politiet ransaket hjemmet hans og fant en MP5 maskinpistol, eksplosiver og ransutstyr.

NOKAS-ranet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: NOKAS-ranet

David Toska ble i 2004 etterlyst og siktet for flere kriminelle forhold, blant annet NOKAS-ranet i Stavanger 5. april 2004.

Toska ble pågrepet av spansk politi 5. april 2005, og ble umiddelbart begjært utlevert til Norge. Toska motsatte seg utlevering til Norge 7. april 2005 men lot seg likevel utlevere frivillig i juni samme år. Toska tilsto gjennom sin forsvarer Christine Hamborgstrøm å ha deltatt i planlegging og utføring av NOKAS-ranet 12. april 2005 etter et tre timer langt møte i fengselet i Spania. Han hevdet imidlertid at det ikke var han som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland i forbindelse med ranet.

Rettssaken mot ham startet 19. september 2005. Før saken kom opp for tingretten byttet Toska forsvarer til Øystein Storrvik. I sin forklaring overfor retten fortalte han at han visste hvem som hadde skutt og drept Klungland, men han nektet å gi opplysninger om vedkommendes identitet. Etter den judisielle vurdering av Toska mente psykiaterne Karl Heinrik Melle og Andreas Hamnes at Toska hadde en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Aktorene i straffesaken 6. januar 2006 nedla påstand om at Toska skulle dømmes til forvaring i 21 år, med en minstetid på ti år. Toska ble 10. mars 2006 dømt i Stavanger tingrett til 19 års ubetinget fengsel for sin deltagelse i NOKAS-ranet. I motsetning til flere av de andre dømte, ble Toska ikke idømt forvaring. I ankesaken ble Toska dømt til femten års fengsel.

Toska fikk i Høyesterett 29. juni 2007 straffen skjerpet til 18 års fengsel. Han ble heller ikke i denne instansen idømt forvaring. Den 7. september samme år fikk han en sammenlagt dom for denne og andre påtaleforhold en fengselsstraff på 20 år. Dommen kom som et resultat av en serie forhandlinger med påtalemyndigheten. Blant grunnlaget for den relativt milde straffen skal ha vært Toskas medvirkning til at de stjålne Munch-maleriene Skrik og Madonna kom til rette året før.

Dagbok om NOKAS-ranet[rediger | rediger kilde]

Mens Toska var på flukt fra politiet, skrev han en dagbok om NOKAS-ranet. Han ble omtalt som «Mesterhjernen» i mediene.

Andre tiltaler[rediger | rediger kilde]

Toska var også tiltalt for innbrudd (grovt tyveri) som skjedde i månedsskiftet september/oktober i bankbokser hos DnB NORBryn, hvor utbyttet var ca. 20–30 millioner kroner,[2] og for forsøk på innbrudd hos Norsk Medisinaldepot i Oslo. Han ble frifunnet for det førstnevnte forholdet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gro Rognmo (17. august 2007). «Dette er David Toska». Dagbladet. Besøkt 22. oktober 2009. 
  2. ^ Arvid Berentsen og NTB (1. mars 2006). «Toska frifunnet for Bryn-kuppet». Stavanger Aftenblad. Besøkt 28. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]