David Miscavige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
David Miscavige
Født30. apr. 1960Rediger på Wikidata (63 år)
Philadelphia (Pennsylvania)
BeskjeftigelseReligiøs leder, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
EktefelleMichele Miscavige
FarRon Miscavige
NasjonalitetUSA[1]

David Miscavige (født 1960) er en amerikansk scientolog. Han er styreleder i Scientologikirkens Religious Technology Center, et selskap som forvalter opphavsrett til navnene og symbolene i dianetikk og scientologi.

Biografi[rediger | rediger kilde]

David Miscavige led som barn av astma og hans far, som ble interessert i scientologi, tok ham med til en scientolog og gutten opplevde å bli frisk. Senere ble hele familien involvert i Scientologikirken og bodde periodevis i England der de studerte ved kirkens daværende hovedkvarter Saint Hill nær East Grinstead. Da han var 16 år ble Miscavige med i Scientologikirkens «Sjøorganisasjon». Han jobbet for Commodore's Messenger Organization, først i Clearwater i Florida og senere hos L. Ron Hubbard i California.[2] Der jobbet han blant annet som kameramann ved filminnspillinger sammen med Hubbard[3] og tok over ansvaret for organisasjonen da Hubbard døde 1986.

L. Ron Hubbard hadde på den tiden trukket seg unna offentligheten, og Commodore's Messenger Organization tok makten i kirken fra «Guardian's Office», som var ledet av Hubbards frue Mary Sue Hubbard og som ble svertet av at hun og flere andre ble dømt til fengselsstraff for sin innblanding i «Operation Snow White».[4] Det blir spekulert i hvordan Miscavige kom til makten i organisasjonen gjennom rent spill eller ikke, blant annet på grunn av at L Ron Hubbard endret sitt testamenterett før han døde, slik at «Religious Technology Center» fikk kontrollen over bevegelsen i stedet for at Hubbards frue, Mary Sue Hubbard fikk arven. Noen har hevdet at Hubbards signatur på dokumentene som ga rettighetene til Scientologien og Dianetikkens varemerker til RTC var forfalsket, men det finnes også opplysninger som tilsier at de er legitime.[5] Mange scientologer forlot organisasjonen på den tiden fordi de mente at Miscavige endret Hubbards lære.

Miscavige figurerer sjelden i media, men inntar en sentral stilling ved store sammenkomster i bevelgelsen. Det var han som under pomp og prakt forkynte for medlemmene at Scientologikirken hadde fått innrømmet skattefritak som religion av Internal Revenue Service, etter flere års rettstvist. Flere avhoppede scientologer har vitnet om at Miscavige stadig har opptrådt voldelig og slått sine underordnede.[6]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Miscavige giftet seg 1982 med Shelly Miscavige. Hun har ikke vært sett offentlig siden 2007. Etter å ha fått anmeldelser om at hun skulle ha forsvunnet har Los Angeles-politiet lagt bort saken da de har vært i kontakt med henne. Flere kilder oppgir at hun antagelig befant seg på Church of Spiritual Technologys hemmelige base i nærheten av Lake Arrowhead i California, og fortsatt er lojal til L. Ron Hubbards lære.[7] Miscavige er nær venn med skuespilleren og scientologen Tom Cruise, og har blant annet vært hans forlover ved Cruises brullyp.[8] Ifølge flere avhoppere utøver Miscavige stor innflytelse på Cruise.

Miscavige har en eldre bror, en tvillingsøster og en yngre søster.[9] Hans bror, Ron jr., forlot Scientologikirken i 2000. David Miscaviges far, Ron Miscavige, hoppet av fra Scientologikirken 2012. 2016 publiserte han sin bok, Ruthless: Scientology, My Son David Miscavige, and Me. Også Miscaviges niese, Jenna Miscavige Hill, har skrevet en selvbiografi, Beyond Belief (2013).

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.smh.com.au[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Miscavige & Koon (2016)
 3. ^ Lamont (1986).
 4. ^ Atack (1990)
 5. ^ Lamont (1986) s. 96-97
 6. ^ The Truth Rundown Arkivert 14. januar 2012 hos Wayback Machine. tampabay.com St. Petersburg Times
 7. ^ Ned Zeman, Scientology's Vanished Queen, Vanity Fair, mars 2014
 8. ^ Scientology Leader Gave ABC First-Ever Interview ABC News, 18 november 2006
 9. ^ Miscavige & Koon, 2016

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Atack, Jon (1990), A Piece of Blue Sky, Lyle Stuart, ISBN 081840499X
 • Lamont, Stewart (1986), Religion, Inc. – The Church of Scientology, London: Harrap, ISBN 0245543341
 • Miscavige, Ron & Koon, Dan (2016), Ruthless - Scientology, My Son David Miscavige, and Me, Silvertail Books, ISBN 9781909269453

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]