David Malouf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
David Malouf

David Malouf (født 20. mars 1934) i Brisbane er en australsk forfatter som skriver om Australias historie og australsk landskap. Hans roman fra 1993, Remembering Babylon var nominert til Bookerprisen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Malouf er en libanesisk australier født i Brisbane, Queensland, Australia, sønn av en libanesisk-kristen far og en engelsk-jødisk mor av portugisisk avstamming. Han gikk på skole i og fullførte studier på University of Queensland i 1955. Han har bodd i England, Toscana, Italia og Sydney (hvor han har vært lektor på University of Sydney).

Forfatterskapet[rediger | rediger kilde]

Hans første roman Johnno (1975), er en halvt selvbiografisk fortelling om en ung mann som vokser opp i Brisbane under andre verdenskrig.

The Great World (1990) er en episk roman som forteller historien til to australiere og deres forhold i kaoset mellom to verdenskriger, inkludert japansk fengsel under andre verdenskrig. Romanen vant Commonwealth Writers' Prize og den franske Prix Femina Étranger.

Hans Bookerprisnominerte roman Remembering Babylon (1993) er lagt til nordre del av Australia i 1850-årene til et samfunn av skotske immigrantbønder som får sin isolerte eksistens truet da det kommer en fremmed til stedet, en ung hvit mann oppfostret av aboriginer, romanen vant den første International IMPAC Dublin Literary Award i 1996, så vel som Commonwealth Writers Prize (South East Asia and South Pacific Region, Best Book).

I 2000 fikk han Neustadt International Prize for Literature

Malouf har også skrevet libretti for tre operaer, inkludert Voss, en tilrettelegging av romanen av Patrick White. Denne operaen ble først produsert i 1986 under en festival i Adelaide, dirigert av Stuart Challender.

En annen opera er Baa Baa Black Sheep (med musikk by Michael Berkeley), som kompinerer en halvt selvbiografisk fortelling, Baa Baa, Black Sheep av Rudyard Kipling med Kiplings Jungelboken.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]