David Eberhard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
David Eberhard
David Eberhard 2013.jpg
Født19. desember 1966[1] (53 år)
Sverige
Beskjeftigelse Psykiater, skribent
Nasjonalitet Sverige

David Eberhard (født 19. desember 1966) er en svensk lege, psykiater og forfatter. Eberhard er overlege i psykiatri. Han utgav i 2006 boka I trygghetsnarkomanernas land – Sverige og det nationella paniksyndromet om den svenske statens snillisme. Boka vakte oppsikt både i Sverige og Norge. Boken Ingen tar skit i de lättkränktas land (2009) og Det stora könsexperimentet (2018) vakte også oppmerksomhet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

David Eberhard vokste opp i Åkarp og senere i Lund som nest yngst i en søskenskare på fem barn.[2] Av Eberhards forrldrr arbeidet en som psykiater og en som lærer, og av hans fire søsken har tre, i likhet med David Eberhard, blitt leger.[3]

Psykiater[rediger | rediger kilde]

Eberhard arbeidet i sin ungdom som helsearbeider for mentalt lidende, og utdannet seg deretter til lege – legitimert i 1996 – og spesialiserte seg innen psykiatri. Han har virket som overlege på det psykiatriske akuttmottaket ved Sankt Görans sjukhus[2] og fra våren 2009 overlege ved Psykiatri NordostDanderyds sjukhus.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Observasjoner fra Eberhards psykiatriske virksomhet har ført ham inn på en bane som forfatter og debattant.

I trygghetsnarkomanernas land[rediger | rediger kilde]

Eberhard mente å se store forskjeller mellom det tidlige 2000-tallet og 1980-tallet mhvagjelder hvilhe hendelser som førte til at personer søkte seg til psykiatriakutten. Mange flere søkte psykiatrisk hjelp etter normalt forekommende livshendelser, som at en kjærste hadde slått opp. Samtidig så Eberhard at antallet personer i samfunnet som syntes rammet av angst hadde økt kraftig, og jakten på å forby alt farlig var gått til slike overdrivelser at også mange, etter Eberhards vurdering, ufarlige foreteelser ble gjenstand som krav om forbud i «trygghetsnarkomanines» kjølvann. Han synte i dette å se konturene av et nasjonalt panikksyndrom. Dette fikk Eberhard til i 2005 å skrive en debattartikell i Dagens Nyheter,[4] som han i 2006 fulgte opp med boken I trygghetsnarkomanernas land: Sverige och det nationella paniksyndromet.[5] En av Eberhards teser i boken er at det er bedre å lære seg å kunnu vurdeea og håndtere potensielt farlige situasjoner enn å kreve at alt som kan være farlig skal forbys.

Boken var frem til mai 2009 solgt i rundt 50 000 eksemplar.[3] Det faktum at Eberhard inkluderte den svenske arbeidsmarkedslovstiftning blant sine eksemple fikk noen til å hevde at Eberhard drev partipolitisk debatt med høyreretning, men han har selv hevdet at så ikke er tilfellet.[2] Eberhard selv sier i et intervju fra 2009 at Socialdemokraterna «är ett helt trygghetsfixerat parti», men mener samtidig å se likheter mellom sitt budskap og «gammal socialdemokratisk arbetarmoral» og at Per Albin Hansson «nog [skulle] ha varit överens med honom om det mesta».[3]

Ingen tar skit i de lättkränktas land[rediger | rediger kilde]

I 2009 fulgte han opp sin tidligere bok med Ingen tar skit i de lättkränktas land, der Eberhard fremlegger sin teori om at man er stadig mer lettkrenkede til tross for at man aldri har hatt så mange rettigheter som nå.

Det stora könsexperimentet[rediger | rediger kilde]

I 2018 kom Eberhard ut med boken Det stora könsexperimentet. Han skriver der blant annet «I dagens genusteoretiska värld tycks inte ens biologi existera. Man har helt enkelt valt bort den». Han fremholder at dette er noe som vanskeliggjør virkelig likestilling mellom kjønnene.[6]

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

 • 2006: I trygghetsnarkomanernas land
 • 2009: Ingen tar skit i de lättkränktas land
 • 2011: Normalt?: Från vansinnesdåd till vardagspsykoser
 • 2013: Hur barnen tog makten
 • 2018: Det stora könsexperimentet

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ ČSFD, David Eberhard, 451312
 2. ^ a b c Barkman, Clas (30. juli 2006). Dagens Nyheter http://www.dn.se/nyheter/doktorn-ordinerar-risker-i-lagom-dos/. Besøkt 12. mai 2015.  |seksjon= ignorert (hjelp)
 3. ^ a b c Eriksson, Thord (29. mai 2009). Fokus (22) http://www.fokus.se/2009/05/david-eberhard-overlakare-och-statsministerkandidat/. Besøkt 12. mai 2015.  |seksjon= ignorert (hjelp)
 4. ^ Eberhard, David (10. september 2005). Dagens Nyheter http://www.dn.se/debatt/i-trygghetens-sverige-ska-det-ofarliga-forbjudas. Besøkt 12. mai 2015.  |seksjon= ignorert (hjelp)
 5. ^ «Prisma: I trygghetsnarkomanernas land». Arkivert fra originalen 13. desember 2007. 
 6. ^ Sveriges Radio - Studio Ett. Sveriges Radio. 12. september 2018 https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7041858. Besøkt 12. september 2018.  |seksjon= ignorert (hjelp)