Datapakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En datapakke er et grunnelement ved transport av data via et moderne digitalt telenett. Datapakken består av en gruppe binærsifre (bit) som sendes samlet etter hverandre over en datalinje eller via et telenett. Noen av bitene er informasjonbit som sendes fra en bruker til en annen («nyttelasten»), mens andre er kontrollbit som anvendes under transporten for styring og overvåkning av datapakken, slik som nettverkadresser for sender og mottaker, koder for å oppdage forstyrrelser/feil introdusert i bitgruppen, og koder for prioritering av datapakken. Alle kontrollbitene er ordnet i karakterer («byte») med lengde og innhold som avhenger av betydningene.

OVERFØRING AV PAKKER Serier av datapakker avsendes i sekvenser fra bruker, og det kan være opphold av tilfeldig varighet mellom pakker. I et nettverk med pakkesvitsjing kan datapakkene bli dirigert til å følge samme rute frem til mottaker. Dette kalles «virtuell linje» («virtual circuit»), siden datapakkenes rekkefølge derved opprettholdes likeledes som for en fysisk linje. I det tidlige internasjonale X.25-nettet var dette tilfelle. Eller hver datapakke kan dirigeres uavhengig av hverandre gjennom nettverket, til dels over ulike veier. Da kalles pakkene «datagram», og de kan bli mottatt i en annen rekkefølge enn de ble avsendt. Dette er tilfelle i dagens Internett. Nummerering av pakkene må da medfølge blant kontrollbitene, slik at korrekt pakkesekvens kan gjenopprettes. I et pakkesvitsjet nett kan datapakkene bli forsinket i varierende grad ved at de venter i trafikk-køer for videresending ut fra svitsjene som de passerer. På mottakersiden kalles variasjonene for «pakkejitter», som gir skadelig forstyrrelser dersom informasjonsbitene skal formidle et kontinuerlig signal for lyd eller video. Ved formidling kun av data/tekst og stillbilder har slik pakkejitter liten betydning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

elektrostubbDenne elektrorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.