Dashan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dàshān
Dashan2006.jpg
Dashan i 2006.
FødtMark Henry Rowswell
23. mai 1965[1] (54 år)
Ottawa[1]
Utdannet ved Pekinguniversitetet, University of Toronto
Beskjeftigelse Skuespiller, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Canada
Utmerkelser Medlem av Order of Canada
Nettstedhttp://www.dashan.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Dashan (kinesisk: 大山, pinyin: Dàshān, som betyr stort fjell, født 1965 i Ottawa i Canada) er det kinesiske skuespillernavnet til kanadieren Mark Rowswell, som er blitt kjent i kinesisk film og fjernsyn.

Rowswell begynte å studere kinesisk ved University of Toronto i 1984, og fikk da sitt første kinesiske navn, Lu Shiwei (路士伟). Etter eksamen i 1988 reiste han ut for å fortsette studiene ved Peking-universitetet.

I november 1988 gjorde han seg bemerket på en internasjonal sangkonkurranse, og ble engasjert til et fjernsynsprogram av den kinesiske nasjonale kringkaster CCTV. Hans karriere innen fjernsynet og i filmserier har vedvart siden. Han er kjent for sin beherskelse av den kinesiske komediestil xiangsheng.

Han gjorde seg bemerket i rollen som jesuitten Giuseppe Castiglione, en jesuitt på 1700-tallet som virket som maler ved det kinesiske hoff. CCTV sendte i 2004 en serie på 24 episoder om ham. Året etter spilte Dashan hovedrollen som journalisten Edgar Snow i skuespillet «Rød stjerne over Kina».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]