Dansk Sprognævn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dansk Sprognævn (DSN) er en statsinstitusjon under det danske Kulturministeriet, som fastsetter den danske rettskrivningen. Den utgir den offisielle danske rettskrivningsordbok samt Nyt fra Sprognævnet, som behandler emner og temaer omkring arbeidet. Dessuten samler DSN inn nye danske ord og har en opplysningstjeneste der det gratis svares på spørsmål fra offentligheten om dansk språk og språkbruk. Institusjonen ble opprettet i 1955, og den arbeider per 2006 i henhold til (den danske) lov nr. 320 av 14. mai 1997.

Grunnstammen i arbeidet er utgjort av et ordkartotek som omfatter ca. 275 000 ord, og som vokser med ca. 5 000 ord i året.

It-Terminologi-Udvalget hører til under Dansk Sprognævn og ble opprettet i fellesskap med DANTERMcentret ved CBS i år 2000.

DSN samarbeider med andre organer innenfor området språkutvikling. Det gjelder bl.a.

DSN ledes av et representantskap på 30 medlemmer, utpekt for 3 år om gangen av forskjellige organer med interesse for og viten om dansk språk. Personlige medlemmer med særlige kvalifikasjoner finnes også. Representantskapet har utpekt et arbeidsudvalg på 9 medlemmer, som følger arbeidet tettere.

Det daglige arbeidet foregår i Forsknings- og informationsinstituttet som har lokaler hos Københavns Universitet Amager. Den 1. mai 2006 tiltrådte Sabine Kirchmeier-Andersen som direktør for DSN.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]