Daniel Tammet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel Tammet
Bluemet Tammet.jpg
FødtDaniel Paul Corney
31. januar 1979[1]Rediger på Wikidata (41 år)
LondonRediger på Wikidata
Utdannet ved Open UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, esperantist, matematiker, informatikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av Royal Society of ArtsRediger på Wikidata

Daniel Paul Tammet (født 31. januar 1979) er en britisk savant og epileptiker som har eksepsjonelle evner i blant annet hoderegning. På noen minutter kan han multiplisere tisifrede tall i hodet eller trekke ut roten av tall og svare med tiervis av desimaler. Han har også lett for å lære språk, og har en enorm minnekapasitet. Tammet skiller seg fra de aller fleste andre savanter ved at hans ekstraordinære evner tilsynelatende kun er akkompagnert av noe få mentale handicap.

Tammet sier at han opplever sifre som farger eller opplevelser, hvilket i seg selv ikke er så uvanlig. Dette fenomenet kalles synestesi. Mer uvanlig er det at Tammet kan skjelne mellom ca. 10 000 nummer gjennom ulike opplevelser. Han kan kjenne om et tall er et primtall eller ikke, og ser resultatet av sine utregninger som mentale landskap.

Den europeiske rekorden i å memorisere tallet pi holdes av Tammet. På fem timer leste han opp 22 514 desimaler ut av hukommelsen. Det tok ham noen uker å memorere desimalene.

Tammet snakker engelsk, fransk, finsk, tysk, spansk, litauisk, estisk, islandsk og esperanto. Han liker estisk spesielt godt blant annet fordi språket inneholder mange vokaler. Han jobber med å lage et nytt språk, mänti, som ligner finsk og estisk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]