Daniel Owen (forfatter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Daniel Owen
Statue i Mold,Flintshire
Født20. okt. 1836[1][2][3]Rediger på Wikidata
Mold, Flintshire
Død22. okt. 1895[1][2][3]Rediger på Wikidata (59 år)
Mold
BeskjeftigelseForfatter, skredder, prest
NasjonalitetStorbritannias flagg Storbritannia
Wales’ flagg Wales
SpråkWalisisk
Periode1800-tallet
DebutY Dreflan (1881)
Notable verkEnoc Huws, Rhys Lewis

Daniel Owen (født 20. oktober 1836, død 22. oktober 1895) var en walisisk forfatter av romaner, generelt betraktet som den fremste walisiskspråklige romanforfatter på 1800-tallet.[4]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Mold i Flintshire. Hans far, Robert Owen, var gruvearbeider. Hans far og to brødre, James og Robert, omkom den 10. mai 1837 i en ulykke da kullgruven Argoed ble fylt med vann. Tapet fikk alvorlige konsekvenser for familien som sank ytterligere ned i fattigdom. Owen fikk ingen formell skoleundervisning, men har fremholdt at han hadde stor takknemlighetsgjeld til søndagsskolen.

Som ung mann ble han først lærling hos en skredder, og forsøkte seg deretter på prestestudiet. Dette lyktes han ikke med, og gikk tilbake til skredderyrket.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Etter hvert begynte han å skrive, og valgte å bruke sitt morsmål, walisisk. Han var den første som skrev romaner på dette språket, og regnes fortsatt som dets fremste romanforfatter. Han skrev først poesi under forfatternavnet Glaslwyn, fikk framført sine tekster i de lokale eisteddfodau (folkeminnefestivaler) og greide også å få utgitt en del av dem.

Hans første betydelige verk på walisisk var en oversettelse av Timothy Shay Arthurs korte fortelling Ten Nights in a Bar-Room and What I Saw There. Deretter studerte han uten å lyktes som prest. Han ble til sist metodistprest og kom inn på teologisk skole i Bala i 1865, men greide ikke å fullføre kurset. Fra 1867 og til 1876 arbeidet han som skredder i Mold og prekte på søndagene.

Han er kreditert for å ha begynt tradisjonen med walisiskspråklige romaner, og hans Rhys Lewis blir ofte kreditert for å være den første. Han hadde innflytelse på mange senere romanforfattere som blant andre Kate Roberts og T. Rowland Hughes.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Y Dreflan (1881)
  • Rhys Lewis (1885)
  • Enoc Huws (1891)
  • Gwen Tomos (1894)
  • Straeon y Pentan (korte fortellinger) (1895)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Daniel-Owen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id owen-daniel[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6qt00rg, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Daniel Owen». BBC Northeast Wales Arts