Daniel Owen (forfatter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel Owen
Daniel Owen.JPG
Født20. oktober 1836[1][2][3]
Mold
Død22. oktober 1895[1][2][3] (59 år)
Mold
Beskjeftigelse Forfatter, skredder, prest
Nasjonalitet Wales, Det forente kongerike Storbritannia og Irland
SpråkWalisisk
Periode1800-Tallet
DebutY Dreflan (1881)

Daniel Owen (født 20. oktober 1836, død 22. oktober 1895) var en walisisk forfatter av romaner, generelt betraktet som den fremste walisiskspråklige romanforfatter på 1800-tallet.[4]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Mold i Flintshire. Hans far, Robert Owen, var gruvearbeider. Hans far og to brødre, James og Robert, omkom den 10. mai 1837 i wn ulykke da kullgruven Argoed ble overflømmet. Tapet fikk alvorlige konsekvenser for familien som sank ytterligere ned i fattigdom. Owen fikk ingen formell skoleundervisning, men har fremholdt at han hadde stor takknemlighetsgjeld til søndagsskolen.

Som ung mann ble han først lærling hos en skredder, og forsøkte seg deretter på prestestudiet. Dette lyktes han ikke med, og gikk tilbake til skredderyrket.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Etter hvert begynte han å skrive, og valgte å bruke sitt morsmål, walisisk. Han var den første som skrev romaner på dette språket, og regnes fortsatt som dets fremste romanforfatter. Han skrev først poesi under forfatternavnet Glaslwyn, fikk framført sine tekster i de lokale eisteddfodau (folkeminnefestivaler) og greide også å få utgitt en del av dem.

Hans første betydelig verk på walisisk var en oversettelse av Timothy Shay Arthurs korte fortelling Ten Nights in a Bar-Room and What I Saw There. Deretter studerte han uten å lyktes som prest. Han ble til sist metodistprest og kom inn på teologisk skole i Bala i 1865, men greide ikke å fullføre kurset. Fra 1867 og til 1876 arbeidet han som skredder i Mold og prekte på søndagene.

Han er kreditert for å ha begynt tradisjonen med walisiskspråklige romaner, Rhys Lewis ofte kreditert for å være den første. Han hadde innflytelse på mange senere romanforfattere som blant annet Kate Roberts og T. Rowland Hughes.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Y Dreflan (1881)
  • Rhys Lewis (1885)
  • Enoc Huws (1891)
  • Gwen Tomos (1894)
  • Straeon y Pentan (korte fortellinger) (1895)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Daniel Owen, biography/Daniel-Owen
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Daniel Owen, owen-daniel
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Daniel Owen, w6qt00rg
  4. ^ «Daniel Owen». BBC Northeast Wales Arts