Daniel Eberlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Daniel Eberlin
Minneplakett i Eisenach
Født4. des. 1647Rediger på Wikidata
Nürnberg
Død1715[1]Rediger på Wikidata
Kassel
BeskjeftigelseKomponist, myntmester Rediger på Wikidata
BarnAmelia Elisabeth Juliana Eberlin[2]
NasjonalitetTyskland
PeriodeBarokkmusikk
Musikalsk karriere

Daniel Eberlin (1647 – 1713/1715) var en tysk kapellmester og barokk-komponist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om Eberlins tidlige liv, det som er kjent er detaljer som framkommer av svigersønnen Georg Philipp Telemann opptegnelser.

Eberlin levde et begivenhetsrikt liv. Etter musikkutdannelse i Roma kjempet han som kaptein i de pavelige tropper mot tyrkerne i Morea. Deretter ble han bibliotekar i hjembyen. Mellom 1667 og 1678 blir han flere ganger omtalt som fiolinist i hoffkapellet i Eisenach. Høsten 1678 ansatte landgreve Karl I av Hessen-Kassel ham til å reorganisere hoffkapellet. I 1685 vendte Eberlin tilbake til Eisnach som kapellmester, og i 1689 ble han utnevnt til Münzwardein og hadde med det overoppsyn med myntproduksjonen. På grunn av uregelmessigheter – hertugen skal ha preget mynter illegalt – flyktet Eberlin i 1692 til Hamburg hvor han ble bankier. Om den siste delen av livet hans har vi bare Telemanns notater å stole på, men han ble på slutten av livet kaptein i militsen i Kassel.

Eberlin var gift og hadde åtte barn. Datteren Amalia Louise Juliane var komponisten Georg Philipp Telemanns første hustru.

Eberlins dødsdag og -sted er ikke nøyaktig kjent.

Bare få av Eberlins verk er bevart, men han skrev kantater og en samling triosonater av høy musikalsk kvalitet. Komponisten og offiseren Georg von Bertouch (1668–1743) var en av Eberlins elever.

Verk i utvalg[rediger | rediger kilde]

  • Ich will in aller Not auf meinen Jesum bauen. (kantate for tenorsolo og fiolin)
  • Allmächtiger, heiliger, ewiger Gott (kantate for sopran, alt, tenor, bass)
  • Trium variantium fidium concordia, ternis partibus conflati

Utgaver[rediger | rediger kilde]

  • Daniel Eberlin, Four Sacred Cantatas (red. Michael W. Nordbakke; Recent Researches in the Music of the Baroque Era, bind 184), A-R Editions, 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Biographisches Lexikon der Münzmeister und Wardeine, Stempelschneider und Medailleure, MMLO-ID 10250, besøkt 2. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]